Антић: Србија ће увијек бити уз српски народ у Српској

14.02.2024.

Србија ће увијек бити уз српски народ у Републици Српској, изјавио је данас државни секретар у Министарству за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Србије Дејан Антић на обиљежавању Дана бораца Републике Српске.
Антић је истакао да нико Србији и Републици Српској не може да забрани да међусобно сарађују на културном, образовном и привредно-економском плану.

„Република Српска је симбол слободе и гарант опстанка српског народа на овим просторима“, рекао је Антић новинарима у Вишеграду.

Он је подсјетио да је Србија као потписник Дејтонског мировног споразума дужна да штити дејтонски мировни поредак.

Он је подсјетио да је у Манастиру Добрун положен вијенац вожду Карађорђу и да то има велику симболику.

„Вожд Карађорђе је у вријеме Првог српског устанка са својим устаницима стигао до Манастира Добрун, држао десну обалу Дрине и размишљао о томе да пређе Дрину и стигне до Сарајева“, напоменуо је Антић.

Он је истакао да је борба српских устаника из периода Првог српског устанка била борба за ослобођење од вишевјековног турског јарма, као и да су устаници подигли заставу слободе, сломили ропске ланце и успоставили темељ за изградњу модерне српске државе.

„По истом моделу 200 година касније борци ВРС успијели су да одбране Републику Српску. Лажу они који кажу да је Српска настала у рату. Република Српска је настала у миру као одговор на процес деконститузације српског народа у БиХ“, нагласио је Антић.

Начелник општине Вишеград Младен Ђуровић рекао је да су српске снаге у херојском налету војнички поразиле непријатеља и омогућиле везу са матицом Србијом.

„Наш природни и најснажнији ослонац је Србија, чијем руководству дугујемо велику захвалност за висок ниво политичког разумијевања, као и за бројне реализоване пројекте у готово свим општинама и градовима, али и у Вишеграду“, рекао је Ђуревић.

Он је истакао да је херојство српског војника, посебно исказано у последњем Одбрамбено-отаџбинском рату, не смије и неће бити заборављено.

„Оно је путоказ данашњим и будућим генерацијама како се брани слобода и чува отаџбина“, истакао је Ђуревић.

Он је нагласио да су Република Српска и њен институционални оквир једини гарант опстанка, дугорочног и одрживог економског развоја и због тога се мора сачувати њен уставни капацитет, стабилност и снага институција.

Код Централног споменика на Тргу палих бораца у Вишеграду данас је, у присуству званичника Републике Српске и Србије, служен помен и положени вијенци поводом обиљежавања 220 година од Првог српског устанка и Дана бораца одбрамбено-отаџбинског рата Републике Српска у којем су погинула 23.752 борца.

Претходно је у Добруну код Вишеграда данас је служен парастос поводом обиљежавања Дана бораца одбрамбено-отаџбинског рата Републике Српске и 220 година од Првог српског устанка.

Обиљежавању су присуствовали предсједник Владе Републике Српске Радован Вишковић, изасланик предсједника Републике и српског члана Предсједништва БиХ Бошко Томић и министар рада и борачко–инвалидске заштите Српске Данијел Егић.

Поред Антића и Ђуревића, били су присутни делегација Народне скупштине Републике Српске, посланик у Представничком дому Парламентарне скупштине БиХ Љубица Миљановић, те представници Трећег пјешадијског /Република Српска/ пука и борачких организација регије Стара Херцеговина и општина Горњодринске регије.

СРНА