Андрићево дјело вјечна инспирација и путоказ

10.06.2022.

Нобеловац Иво Андрић оставио је немјерљиво културно богатство у насљеђе, његова дјела вјечна су инспирација и веома често путоказ на животним раскршћима, рекла је вечерас министар просвјете и културе Наталија Тривић на свечаном отварању манифестације „Вишеградске стазе“.

Тривићева је истакла да интерес за Андрићевим дјелима никада не јењава јер је то ризница сабраних животних мудрости и искустава, која непрестано надахњује.

Она је нагласила да Вишеград сваке године културном манифестацијом „Вишеградска стаза“ његује сјећање на Андрићево велико и непролазно стваралаштво и афирмише га међу свим генерацијама, првенствено младима.

„Сигурно је испуњена главна идеја ове културне манифестације, а то је да Вишеградска стаза већ пуних 45 година, колико је дуга њена традиција, стално подсјећа на немјерљиву важност чувања успомене на дјела великана наше књижевности, али и афирмацију и подстрек у стварању нашим савременицима и генерацијама које тек стасавају“, нагласила је Тривићева.

Она је нагласила да је Андрић трајна тековина наше књижевности.

„У насљеђе нам је оставио немјерљиво културно богатство, што нас обавезује да чувамо од заборава његово непроцјењиво дјело и да усмјеравамо младе генерације да читају Андрића како би развијали праве културне, умјетничке, моралне и духовне вриједности“, рекла је Тривићева у обраћању на отварању ове манифестације.

Начелник општине Вишеград Младен Ђуревић рекао је да ова манифестација чува дјела и животне мудрости Андрића и да је ово празник умјетности који оплемењује културну сцену града, али и Републике Српске.

Он је нагласио да општина пружа подршку оваквој културној манифестацији која доприноси развоју књижевно-умјетничког стваралаштва и која је и мјесто окупљања књижевника, пјесника и стваралаца. „То је наша обавеза према великом књижевнику и умјетнику Иви Андрићу“, закључио је Ђуревић.

Бесједу о Андрићу говорила је историчар књижевности Жанета Ђукић Перишић, која је скоро цијели радни вијек провела у Задужбини Иве Андрића у Београду.

У умјетничком дијелу програма избор текстова из романа „На Дрини ћуприја“ говорио је глумац Тихомир Станић.

У музичком програму представили су се студенти Музичке академије из Источног Сарајева и виртоуз на хармоници Душан Секулић.

Ђуревић је додијелио захвалнице истакнутим појединцима и установама за значајна остварења и резултате рада у области културе.

Друштво библиотекара Републике Српске у оквиру програма је додијелило захвалнице истакнутим појединцима за изузетан стваралачки рад и допринос професионалном развоју и заштити библиотекарске струке.

Традиционална културна манифестација „Вишеградска стаза“, посвећена нобеловцу Андрићу, затвара се сутра извођењем представе „Добродошли у кабаре“ у којој играју Тања Бошковић и Раде Марјановић.

СРНА