Андрићев институт на 66. Међународном београдском сајму књига

20.10.2023.

Андрићев институт у Андрићграду представиће ове године са сајму књига у Београду свој десетогодишњи издавачки ангажман са врло квалитетним издањима, потврђено је из овог института.

„У средишту пажње наћи ће се богат опус публикација који укључује зборнике радова са научних конференција, часописе, као и велики број монографија, како научних, тако и научнопопуларних“, истакли су у Институту.

Посебан сегмент програма предвиђен је за сриједу, 25. октобар, у 13.00 часова, када ће у сали „Борислав Пекић“ на Београдском сајму књига о квалитету и значају издања Андрићевог института говорити директор Андрићевог института Емир Кустурица и руководиоци одјељења Мирослав Перишић, Мило Ломпар, Милош Ковачевић и Слободан Антонић.

У Андрићевом институту су навели да ће овогодишњи сајамски наступ Андрићевог института бити обогаћен премијерним представљањем низа нових издања, међу којима се истичу „Расправа о умијећу живљења намијењена младим покољењима“ аутора Раула Венегема, као и „Књижевност између политике и културе: Бранимир Шћепановић и Данило Киш“ аутора Весне Тријић.

Међу новим издањима су „Таоци на неодређено време: Балада о звери“ аутора Зорана Арсовића, двотомно дјело историчара Олега Ајрапетова „Спољна политика Руске империје /1801–1914/“, те „Дипломатски списи Милана Ракића“ аутора Миладина Милошевића.

Институт је припремио и издања „Лингвостилистички огледи“ аутора Тање Русимовић, „Стил српске прозе и драме“ аутора Нине Ћеклић, „Двострука негација у српском језику“ аутора Јелене Петковић и „Успон и пад Вукове ћирилице од Кримског рата до Кримског рата“ аутора Синише Стефановића.

Биће представљен и зборник са научног скупа „Крај новог светског поретка /1989–2022/ Србија и Република Српска у светскоисторијским променама“, два зборника са научних скупова Одјељења за српски језик „Мајка у српском језику, књижевности и култури“ и „Актуелна питања морфосинтаксе српскога језика“, као и 50. број „Историјских свезака“.

На сајму ће се наћи „Библиографија издања Андрићевог института /2013–2022/“ аутора Гордане Станчић.

Сајам књига почиње сутра и траје до 29. октобра.

СРНА