Почело обиљежавање Видовдана у Андрићграду

28.06.2019.

Светом архијерејском литургијом коју служи Његово високопреосвештенство митрополит дабробосански Хризостом у Андрићграду је почело обиљежавање Видовдана, крсне славе Храма Светог цара Лазара и косовских мученика, као и осам година од почетка градње града од камена на ушћу ријека Дрине и Рзава.

Литургији присуствују Бошко Томић, изасланик српског члана предсједништва БиХ Милорада Додика, посланик у Народној скупштини Републике Српске Перо Петровић, начелник општине Вишеград Младен Ђуревић, привредници и бројни вјерници.

Након литургије услиједиће ломљење славског колача.

Освештање темеља за звоник поред Храма предвиђено је у 11.00 часова, након чега ће улицама града проћи литија, а на Тргу палих бораца биће служен парастос свим погинулим српским борцима.

Свечани ручак за госте заказан је у хотелу „Андрићев конак“ у 12.00 часова.

У културном дијелу програма који почиње у 16.00 часова на Тргу Николе Тесле наступиће Бањалучка филхармонија са фрулашем Бором Дугићем, Хор „Србадија“ из Бијељине, као и Хор „Крагујевачко певачко друштво“ и Камерни ансамбл Музичке школе „Корнелије Станковић“ из Угљевика.

Од 21.00 час на Тргу Николе Тесле биће одиграна монодрама о Дијани Будисављевић „Пу спас за све нас“, у организацији крагујевачког Студентског културног центра, а од 22.00 часа услиједиће концерт групе „Ортодокс келтс“ на Тргу палих бораца код ћуприје.

Протојереј-ставрофор Драган Вукотић рекао је Срни да је Видовдан за Србе велики празник, те истакао да младе генерације треба да буду достојне предака и да сачувају оно што су они кроз вијекове стварали.

На Видовдан 2011. године, великим перформансом, у којем су учествовали Хор и Симфонијски оркестар РТС-а, уз пратњу звукова грађевинских машина, започела градња будућег Андрићграда.

На Видовдан 2013. године у Храму Светог цара Лазара и косовских мученика служена је прва литургија и тадашњи владика захумско-херцеговачки Григорије освештао је темеље ове цркве.

Андрићград, чији је идејни творац прослављени режисер Емир Кустурица, изграђен је од камена и у њему се налази Градска управа, биоскоп „Доли Бел“, Андрићев институт, позориште, Академија лијепих умјетности, хотел, тргови, те Храм Светог цара Лазара и свих српских мученика.

СРНА