Кустурица: Колонијални загрљај и данас постоји

28.06.2024.

Идејни творац Андрићграда Емир Кустурица истакао је да колонијални загрљај о којем овогодишњи добитник Велике награде Иво Андрић, писац Абдулразак Гурна често пише и данас постоји, истичући да се у БиХ осјећа присуство оних који су нам вјековима загорчавали живот.

У обраћању лауреату, Кустурица је рекао да се многе сличности могу видјети из читања његових и дјела Иве Андрића.

„Ми осјећамо колонијализам који никада није престао у БиХ и срећни смо када читамо ваше књиге и једна од тих књига чије сам читање завршио синоћ била је екстремно емоционална за мене зато што говори о породици, осјећањима и братству“, истакао је Кустурица.

Према његовим ријечима, најимпресивнији утисак након читања Гурниних књига је колико људи брину једни о другима и колико је немогуће уништити породицу.

„Мало ко себи може да приушти да доведе тако значајне људе, као што је Гурна и само њиховом појавом да изазове усхићење које људима свакодневно измиче између прстију гледајући ријалитије и звијезде које из свог `селебрити система` упадају у јавни и животе свих људи и оптерећују га“, рекао је Кустурица.

Он је указао да је Гурна неко ко паралелно говори о колонијализму и његовим посљедицама у Африци, неко ко је написао романе у којем су странци увијек пристуни.

Кустурица је подсјетио да је прво писмо направљено прије 12.000 година, те да се данас радује што у својим редовима има једног од десет најбољих писаца на свијету.

Он је навео да су Срби уписани као неко ко је започео Први свјетски рат, али да то није тако, већ да је „Млада Босна“ била револуционарну организацију која је БиХ хтјела да извуче из колонијалног загрљаја.