Обиљежене 32 године Вишеградске бригаде

19.05.2024.

У Вишеграду су данас обиљежене 32 године од формирања Вишеградске бригаде и поручено је да је потребно српско јединство, да се Срби помажу и чувају Републику Српску.

Предсједник општинске Борачке организације Александар Савић рекао је да је слобода скупо плаћена за 145 погинулих бораца и више од 200 рањених.

„Зато слободно можемо рећи да свако мјесто у нашој општини носи своје ратне ране. Своје ратне ране носе и наши суграђани који су заједно са нама градили и изградили Републику Српску“, истакао је Савић.

Он је нагласио да српски народ у данашње непредвидиво вријеме не смије да заборавља, нити да се отуђује, већ треба да се помаже.

Начелник општине Вишеград Младен Ђуревић рекао је обраћајући се окупљенима да се данас оживљавају сјећања на велика дјела бораца Вишеградске бригаде која је била ударна снага одбране овог дијела Републике Српске.

Ђуревић је навео да се преживјелим борцима одаје признање, а погинулима почаст и истакао да ниједан српски војник ниједним својим потезом није атаковао на слободу другог народа, већ се само трудио да очува слободу српског народа.

„Мени је част што сам данас овдје да се присјетимо свих страдалих у Одбрамбено-отаџбинском рату, али сам и поносан да будем поред оних који су били припадници ове бригаде и који су обишли многа ратишта вођени жељом да заштите своје породице и свој народ и да се боре за слободу српског народа“, рекао је Ђуревић.

Он је рекао да је данас, 29 година од завршетка рата, српско јединство на свим нивоима потребније него икад.

У културном дијелу програма учествовали су чланови рецитаторске секције Средњошколског центра „Иво Андрић“.

Погинулим борцима служен је парастос, а потом су на споменик браниоцима Републике Српске вијенце положили представници борачких категорија из Вишеграда, Рудог, Чајнича, Фоче, Смедерева и делегација општине Вишеград.

Делегације су јутрос посјетиле и Српско војничко гробље на Мегдану и спомен-собу погинулим српским борцима.

СРНА