Изградња музеја у Старом Броду сачуваће жртве од заборава

13.10.2017.

У спомен-комплексу Стари Брод, начелници општина Вишеград, Рогатица и Сребреница, Младен Ђуревић, Милорад Јагодић и Младен Грујичић, заједно су поставили  камен-темељац за изградњу музеја у знак сјећања на 6. 000 страдалих Срба од усташког покоља 1942. године.

„У музеју ће бити изложена поставка важних докумената и фотографија са стратишта који свједоче о страдању Срба од Сарајева до Старог Брода“, рекао је свештеник Драган Вукотић.

Он је истакао да је ове године спомен-комплекс посјетило преко 5.000 људи, од којих је већину чинила млађа популација, те додао да та чињеница указује на заинтересованост омладине да сазнају праву истину о којој се годинама ћутало.

Начелник општине Вишеград Младен Ђуревић овом приликом је нагласио да је  изградња музеја од великог значаја те да ће  допринјети очувању успомене на српска страдања која су се догодила прије 75 година.

„ У сарадњи са општином Рогатица, планирана је и изградња скеле и пристаништа код Старог Брода“, рекао је Ђуревић, а према његовим ријечима, ускоро ће се приступити и  санацији пута, од насеља Прелово до десне обале Дрине,у дужини од три километра.

Начелник  Рогатице Милорад Јагодић је казао да  ће ова општина помоћи у изградњи музеја и у свим пројектима везаним  за спомен-комплекс.

„ Усташки злочин над српским становништвом се не смије заборавити“, истиче Јагодић и додаје да  ће се оваквим пројектима сачувати сјећање на старобродске жртве.

„Када је у питању страдање српског народа, Стари Брод се може упоредити са Јасеновцем“, рекао је начелник општине Сребреница Младен Грујичић, напомињући да постоји довољно доказа о усташким злочинима које нико не може порећи.

Усташке јединице предвођене Јуром Францетићем, покренуле су у прољеће 1942.године офанзиву у намјери да протјерају и побију српско становништво из источног дијела БиХ.

Током ове офанзиве, усташе су мучки убиле 6.000 Срба са подручја Сарајева, Сокоца, Олова, Кладња, Рогатице, Хан Пијеска и Вишеграда, који су покушали да пређу ријеку Дрину и потраже спас у Србији.