Здравствени радници упознати о корона вирусу

04.03.2020.

У Дому здравља Вишеград одржано је предавање на тему „Појава и ширење нове корона болести“, на којем су присуствовали здравствени радници ове установе, представници општине Вишеград и Граничне полиције Вишеград.

Инфектолог Универзитетске болнице Фоча Јелена Фиреску Говедарица рекла је да је на предавању говорила о корона вирусу и о томе шта је потребно урадити ако се појави корона вирус.

„Као и код обичног грипа, потребно је избјегавати контакте, прати руке чешће, адекватно користити марамице, избјегавати јавне скупове. Маске не морају да носе здраве особе, само оне које његују болесне и они који су болесни“, навела је Фиреску Говедарица.

Она је напоменула да у окружењу имамо забиљежене случајеве обољелих од овог вируса и да постоји могућност да он дође и у БиХ, али немају право мишљење кад ће доћи и да ли ће уопште доћи.

„Корона вирус је раније доводио до прехлада, међутим, ово је мутирани корона вирус и он може направити компликације код особа које имају коморбидитете, шећерну болест, малигнитете, хроничне плућне болести, а код здравих људи не постоји могућност за компликације. Најбитнија је адекватна здравствена заштита здравствених радника, ови који су у контакту требају да користе респираторне, они који су мање у контакту хируршке маске, штитнике за лице, комбинезоне, каљаче, рукавице и друго“, навела је Фиреску Говедарица.

Она је нагласила да су увезани са Институтом за јавно здравље, са Министарством здравља, веома добро сарађују и спремни су ако дође до нежељене ситуације.

„У Републици Српској немамо ни један забиљежен случај који је позитиван на корона вирус, 121 човјек је под надзором, немају симптоме, али се прате јер су боравили у земљама у којима је забиљежен овај вирус“, истакла је Фиреску Говедарица.

Предсједник Одбора за здравље општине Вишеград Горан Лончаревић рекао је да је предавање фокусирано на тренутну епидемиолошку ситуацију у свијету и код нас, дефиницију случаја, епидемиолошки надзор, превентивне мјере и поступке, дијагностику и транспорт узорака, контролу инфекције и употребу личне заштитне опреме.

„Општина Вишеград и надлежне службе уско сарађују са Домом здравља у циљу што бољег одговора на евентуалне захтјеве“, навео је Лончаревић.