Завршне припреме за покретање некадашње фабрике „Терпентин“

08.01.2020.

Представници општине Вишеград обишли су данас погоне фабрике боја и лакова „Терпентин“, гдје су у току завршне припреме за почетак производње 1. марта.

Фирмом ће руководити фабрика „Привредни препород“ из Бањалуке, која је и власник, као и предузеће „Аутометал“ из Вишеграда.

Директор фабрике „Препород“ из Бањалуке Драган Борковић рекао је да ће са пословним партнерима из Вишеграда покренути фабрику 1. марта и вратити је на тржиште ове земље.

„То је једина индустрија боја и лакова која је озбиљна у БиХ и која има традицију“, истакао је Борковић.

Власник предзузећа „Аутометал“ Петар Ђукановић рекао је да су извршене припреме и да се стартује са производњом у фабрици боје и лакова.

„Производићемо већа паковања боја за вагоне, путну боју, боје за метал, темељне и завршне, за термоелектране“, истакао је Ђукановић.

Он је нагласио да ће запослити десет до 15 некадашњих радника ове фирме који се налазе на евиденцији Завода за запошљавање и садашњих 22 колико има фирма „Аутометал“, те да ће се број запослених повећавати са већим обимом производње.

Начелник општине Вишеград Младен Ђуревић рекао је да је свима познато да је ово једина фабрика ове врсте у БиХ.

„Надамо се да ће кренути са успјешном производњом, вјерујем да ће успјети, а имаће подршку општине и Владе Републике Српске“, навео је Ђуревић.

Фабрика боја и лакова „Терпентин“ основана је 1913. године у Вишеграду. У најбољим данима запошљавала је од 350 до 500 радника.

У предузећу су се производили боје и лакови за дрвну, индустрију папира и металску индустрију, а фирма је извозила своје производе на тржиште Чешке, Украјине и Пољске.

СРНА