Завршен пројекат „Вики жене“

29.03.2018.

Десетодневни пројекат „Вики жене“ у Републици Српској, чији је циљ превазилажење родне разлике, завршен је у Вишеграду додјелом сертификата за 15 учесница које су прошле обуку за рад на Википедији.

„У току је реализације пројекта, креирано је 130 чланака на српској Википедији и прикупљено преко 200 фотографија мање познатих мјеста која се налазе на територији Вишеграда“, рекла је координатор пројекта Бојана Подгорица.

Она је нагласила да овај пројекат има за циљ превазилажење родне разлике у Викимедијиним пројектима.

„Пројекат обухвата низ активности везаних за рад са женама на територији Републике Српске. Осим тога, пројектне активности су усмјерене на обраду мање заступљених тема, првенствено женских“, рекла је Подгорица.

Према њеним ријечима, широм свијета постоји више десетина иницијатива за смањење разлика у погледу броја женских уредника, као и у повећању заступљености женских тема на Википедији и сестринским пројектима.

Подршку пројекту су пружили Удружење жена лијечених и обољелих од карцинома дојке „Аска“, Удружење пословних жена 16 и Фото-клуб Вишеград, а реализован је под покровитељством Викимедијине задужбине.

СРНА