Заједнички гранични прелаз – шанса за већи развој туризма

27.05.2021.

Начелник општине Вишеград Младен Ђуревић рекао је Срни да би интегрисани гранични прелаз између Србије и БиХ, односно Републике Српске, у Вардишту код Вишеграда значио већу шансу за развој туризма у овој локалној заједници, али и за јачање привредне и економске сарадње двије земље.

Он је изразио захвалност министрима за спољну трговину и економске односе и комуникације и транспорт у Савјету министара Сташи Кошарцу и Војину Митровићу, који се посебно залажу за изградњу овог прелаза, што је резултат ранијег договора.

„Интегрисани гранични прелаз би омогућио лакши проток робе и услуга и самим тим Вишеград би био отвореније и привлачније мјесто за привреднике. Поред тога, значајно би било и за туризам јер би се смањиле гужве које буду у љетним мјесецима“, нагласио је Ђуревић.

Он се нада да ће релевантне институције учинити све да овај интегрисани гранични прелаз буде формиран како би Вишеград имао веће могућности за даљи развој, а све за добробит грађана.

Ђуревић је рекао да је Министарство комуникација и транспорта задужено да покрене процедуру закључивања споразума између Савјета министара и Владе Србије о изградњи заједничког граничног прелаза Вардиште-Котроман, док је Управа за индиректно опорезивање задужена да предложи доношење одлуке о начину његовог финансирања.

СРНА