Забрањена злоупотреба личних података, заражених вирусом корона

10.07.2020.

Начелник општине Вишеград Младен Ђуревић истакао је да је забрањено објављивање личних података особа позитивних на вирус корона, као и имена особа којима је одређена кућна изолација.
„Ријеч је о подацима здравственог стања и они спадају у категорију личних података, који су посебно заштићени и не смију се објављивати, јер се на тај начин крше законске одредбе“, навео је Ђуревић.
Он је позвао све да поштују правила струке и да не објављују лична податке, већ само информације које су дозвољене, а односе се на тренутно стање заражених и број обољелих.
„Уколико се утврди да је дошло до злоупотребе података, лица која буду злоупотребљавала личне податке биће санкционисана“, истакао је Ђуревић.
Љекар Дома здравља Вишеград Дарко Лечић рекао је да лични подаци пацијената не смију бити доступни јавности и да је обавеза свих здравствених радника да те податке чувају.
Он је истакао да ће бити преузете све неопходне мјере да се пронађу лица која су случајно или намјерно злоупотребљавала податке заражених особа.