За мало пара одмор за душу и у БиХ

22.05.2017.

Грађани БиХ који на љето не планирају ићи на море за веома мало новца годишњи одмор могу провести путујући и по својој земљи, а притом имати квалитетан одмор. Из Туристичке организације (ТО) РС наводе да туристи који долазе са стране, али и локално становништво, дефинитивно имају гдје одморити душу, а у том случају незаобилазне су љепоте Бањалуке, Шипова, Вишеграда, Требиња, Рибника…

Нада Јовановић, директор ТОРС, истакла је да поред изузетно квалитетних дестинација вриједи посјетити Пецку, изворе Сане, етно-село Станишић, као и предивне националне паркове Козара и Сутјеска. „Поред тога, изванредне су нам и бање Кулаши, Врућица, затим Лакташи, која је феноменално уређене, те Мљечаница, која је такође у задње вријеме обновљена“, рекла је Јовановићева и додала да су младима веома атрактивне манифестације „ОК фест“, ЗЕТ фестивал на Јањским отокама, „Бањалучки дани пива“, „Љето на Врбасу“ и друге. У агенцији „Зептер паспорт“ кажу да се у БиХ највише траже туре за Јајце, Мркоњић Град и Шипово, затим Требиње у комбинацији са Дубровником као и Вишеград – Златибор – Мокра гора. Прошле године РС је посјетило око 400.000 туриста. Ноћења је било скоро 800.000, а ове године се очекује још више. „Туристи остају око три дана и то је било јако важно. Трудимо се да покажемо колико смо богати и промо-материјал дијелимо на граничним прелазима, а сви се слободно могу јавити и у ТОРС како бисмо им ми препоручили шта све могу посјетити“, рекла је Јовановићева.

Вишеград
Општина Вишеград очекује да ће љетна сезона бити боља од претходне због најаве великог броја ђачких екскурзија, домаћих посјетилаца и туриста из цијелог свијета. Лани је Вишеград посјетило близу 300.000 туриста. „У плану је постављање кућица за продају сувенира и билборда на којима ће се налазити мапе града са значајним културно-историјским, смјештајним и угоститељским капацитетима. Иначе, изградњом Андрићграда Вишеград је постао препознатљив у цијелом свијету“, кажу из општине и наводе да су позитивну промјену осјетили и угоститељски објекти те да ће се трудити развијати туризам.

Неум

Премда само крајичак прелијепог Јадрана, Неум је постао познато приморско одмаралиште. Идеално лоциран између Сплита и Дубровника, Неум је мјесто за сунце и забаву са веома приступачним цијенама. Неум је веома близу Мостара и Међугорја, које се трансформисало у једно од највећих католичких ходочашћа у свијету. Двокреветни апартмани у Неуму с балконом и погледом на море коштају око 100 КМ за ноћ, хотелски смјештај је нешто скупљи, а за удаљенији смјештај изнад магистрале цијена је знатно нижа и креће од 15 до 30 КМ по кревету.

Национални паркови Сутјеска и Козара

Познат по великој бици у Другом свјетском рату парк Сутјеска је такође дом једној од посљедњих прашума – Перућици. Уз највиши бх. врх (Маглић), ово је рај за љубитеље природе. Поред тога и густе шуме Козаре прилика су да се виде дивље животиње, а нуде се и различите могућности за рекреацију. Парком доминира меморијални комплекс у знак сјећања на погинуле борце Другог свјетског рата. Цијена улаза је двије КМ за одрасле и једну КМ за дјецу. Цијена бунгалова за шест особа је 100 КМ, а за двије 50 КМ.

Требиње

Стари дио Требиња лежи на обалама ријеке Требишњице, једне од највећих понорница у Европи. Требиње је и језгро манастира и културно-историјских споменика. Требиње плијени пажњу и због снимања филмова па га зову и „филмски град“. Приватни апартмани у Требињу изнајмљују се 10 – 20 евра за ноћ.

Травник

Он је познат по надимку европски Истанбул и по писцу нобеловцу Иви Андрићу. Овај отомански градић још увијек најбоље представља оно што се једном назвало европским Истанбулом. Стара џамија и тврђава која краси небески крајолик су импресивне, а недалеко од Травника налази се одмаралиште Влашић, рај за уживање у предивној природи. Смјештај у Травнику се креће од 20 евра па навише. Шипово Посљедњих година радило се на промоцији сеоског туризма, па се, на примјер, за десетак КМ може преноћити у природном амбијенту савремено опремљених смјештаја у Шипову и то уз бистре ријеке, гдје се уједно нуде и квалитетни оброци по веома ниским цијенама. Посјетиоцима су успут и Јајце и Пливско језеро познато по масивном водопаду и мушичарењу.

Мостар

Највећи адут града на Неретви је Стари мост. Он је можда најрепрезентативнији примјер отоманске креативности и далматинског зидарства на западном Балкану. Ова предивна камена структура не само да спаја источну и западну страну смарагдне Неретве, већ и симболизира раскршће источне и западне цивилизације. У Мостару се може преноћити и за 10 евра у зависности од смјештаја.

НЕЗАВИСНЕ НОВИНЕ, Љиљана Радић