За годину завршетак фрескописања цркве у Андрићграду

11.01.2024.

У Храму Светог цара Лазара и косовских мученика у Андрићграду у току је фрескописање, а планирано је да комплетни радови буду завршени за годину дана.

Фрескопис је повјерен живописцима који су завршили Академију Српске православне цркве за уметност и конзервацију у Београду, а на осликавању Храма су ангажовани од почетка градње.

Сликар Александар Живадиновић рекао је новинарима да је потребна велика посвећеност за завршетак живописа за храм ове величине, чија ће посебност бити приказана сценама Косовског боја, посљедњег причешћа пред ову битку, са посебним акцентом на старобродске мученике.

„Олтар приводимо крају, а на пролеће ћемо кренути са осликавањем куполе“, навео је Живадиновић.

Он је рекао да се овим послом бави готово 20 година, те да је фрескописао светиње у Србији, Републици Српској и Америци.

„Осликавали смо Саборни храм у Требињу, Херцеговачку Грачаницу, Храм Светог Саве у Београду, цркве Светог Саве у Лос Анђелесу и Финиксу у Америци“, истакао је Живадиновић.

Старјешина Храма, протојереј-ставрофор Драган Вукотић рекао је да је у плану да осликавање буде завршено за годину дана због велике квадратуре и захтјевности.

„Сликари живописци из Београда радили су и фреске на иконостасу које су у позлати, двери, улазна врата Храма. Осим Косовског боја који ће бити приказан на посебан начин, намјера нам је да осликамо и дабробосанске мученике, а посебна фреска која ће заузимати пет квадрата биће посвећена старобродским мученицима. Веома ми је драго да смо наставили сарадњу“, нагласио је Вукотић.

Вукотић је рекао да је у плану и санација дијела крова који је прокишњавао и додао да је средства за реализацију свих ових радова обезбиједило предузеће „Хидроелектране на Дрини“.

СРНА