Воз „Ћиро“ стиже у недељу у Вишеград

26.08.2022.

Музејско-туристички воз „Носталгија“ почеће да саобраћа у недјељу, 28. августа, и на релацији Мокра Гора-Вишеград-Мокра Гора, саопштено је из компаније „Србија воз“.

Од 28. августа до 30. октобра сваке суботе и недјеље у мјесецу из станице Мокра Гора за Вишеград воз ће полазити у 11.15 часова, а из станице Вишеград за Мокру Гору у 15.35 часова, најављено је из ове компаније.

Вршилац дужности директора „Србија воза“ Иван Булајић рекао је да је спајањем ове двије дестинације туристима омогућено да уживају у природним љепотама и културним садржајима које нуде Мокра Гора и Вишеград, чиме су обједињене и обогаћене туристичке понуде Србије и Републике Српске.

„У компанији `Србија воз` смо изузетно поносни и на чињеницу да у 21. веку, у време када на наше пруге уводимо модерне возове, истовремено нудимо несвакидашње искуство путовања железницом са почетка 20. века, чиме унапређујемо туристичку слику целог региона“, истакао је Булајић.

За вријеме вожње пругом у дужини од 25 километара од Мокре Горе до Вишеграда из вагона са дрвеним клупама и са аутентичном локомотивом путници ће имати прилику да сагледају богатство и љепоту природе овог краја, али и да посјете знаменитости као што су Мост на Дрини, манастир Добрун и Андрићград, додаје се у саопштењу.

Цијена карте за одрасле је 1.800 динара, а за дјецу од шест до 14 година 900 динара.

Продаја карата почиње данас, а све додатне информације о саобраћању воза „Носталгија“ и резервацији мјеста путници могу добити позивом кол центра „Србија воза“ на број 011 360 28 99.

Возом „Носталгија“ годишње се превезе више од 70.000 туриста, од којих велики број странаца. Вожња „Шарганском осмицом“, која је дио редовне туристичке понуде Мокре Горе, један је од фактора захваљујући којима се ово село сврстава у најпосјећенија туристичка мјеста у Србији.

У Мокрој Гори је 1. августа одржан састанак о поновном успостављању жељезничког саобраћаја до Вишеграда, на којем су учествовали министар грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Србије Томислав Момировић, министар саобраћаја и веза Републике Српске Недељко Ћорић, градоначелник Ужица Јелена Раковић Радивојевић, начелник општине Вишеград Младен Ђуревић и директор „Србија воза“ Иван Булајић.

Након обнове пруге уског колосијека у августу 2010. године, прва композиција саобраћала је на овој релацији, а према потреби саобраћала је од 2012. до 2019. године.

Током 2020. године воз „Носталгија“ није саобраћао, а у прошлој години редован саобраћај овог воза организован је на прузи Мокра Гора-Шарган Витаси, али не и до Вишеграда.

СРНА