Влада ће подржати отварање студијског програма туризма и хотелијерства

09.09.2022.

Премијер Републике Српске Радован Вишковић изјавио је данас након потписивања споразума о сарадњи, којим је предвиђено отварање студијског програма туризма и хотелијерства у Вишеграду, да ће Влада Српске подржати ову иницијативу и да треба прво да људи са Економског факултета ураде елаборат, како би се предузимали сљедећи кораци.

„Вишеград све више постаје туристичко мјесто. Бар у овом дијелу Старе Херцеговине, послије Требиња је на другом мјесту по броју туриста који у току године посјете ове просторе“, рекао је Вишковић новинарима.

Он је нагласио да туристима сваке године треба нудити нове садржаје, а да за то треба имати људе који знају то да раде, а њих треба одшколовати.

Након што су данас у Вишеграду представници Економског факултета Универзитета у Источном Сарајеву и Андрићграда потписали споразум, Вишковић је истакао да је ово добра прилика да се факултети дислоцирају, као што то ради Универзитет Источно Сарајево, да се задрже људи у свом мјесту и да живот тече у том мјесту.

Он је навео да је Универзитет Источно Сарајево дислоциран у 17 општина и градова Српске, а сада ће и у 18.

„Многе општине су на тај начин дошле до знатног развоја у односу на претходни период“, истакао је Вишковић.

Вишковић је нагласио да ће Влада Српске ће заједно са Андрићградом, Олимпијским центром „Јахорина“ и Економским факултетом ово пратити у наредном периоду и доносиће потребне одлуке.

„Очекујем да ово буде регионално и за дио Србије и Републике Српске који би требао да се наслони на Вишеград, све од Ужица и Чачка, од Херцеговине, Фоче, за студенте и са тих крајева који желе да студирају овај смјер и да се баве тим послом“, навео је Вишковић.

Он је нагласио да Република Српска има све више таквих садржаја, наводећи као примјер Јахорину, „Игришта“, Андрићград.

„Да би све то све развијали даље, морамо да имамо школоване људе“, истакао је Вишковић.

Премијер Српске истакао је да жели да помогне да бања „Вилина влас“, која је, како је рекао, драгуљ Српске, добије мјесто које заслужује, да заузме примат на овим просторима, јер има развојне предиспозиције.

Представници Економског факултета Универзитета у Источном Сарајеву и Андрићграда потписали су данас споразум о сарадњи, којим је предвиђено отварање студијског програма туризма и хотелијерства у Вишеграду.

Споразум су, у присуству предсједника Владе Републике Српске Радована Вишковића, потписали декан Економског факултета Универзитета у Источном Сарајеву Марко Ђого и представник државног капитала у Андрићграду Недељко Елек. Потписивању споразума у амфитеатру Факултета у Андрићграду присуствовао је и представник општине Вишеград у Скупштини Андрићграда Бране Смиљић и начелник општине Вишеград Младен Ђуревић.

СРНА