Вишковић: Српска никада није била окупатор – туђе нећемо, своје не дамо

14.02.2022.

Предсједник Владе Републике Српске Радован Вишковић изјавио је данас у Вишеграду да Срби никада нису водили окупаторске ратове на штету неког другог народа, него су увијек бранили своју земљу, језик и идентитет.

Вишковић је на обиљежавању 218 година од почетка Првог српског устанка и Дана бораца одбрамбено-отаџбинског рата Републике Српске рекао да Срби никада нису поробљавали и отимали туђу земљу.

„Свих ових 200 година ми само бранимо своје. Бранимо своју земљу, језик и идентитет“, поручио је Вишковић.

Он је рекао да је овај датум један од најбитнијих за опстанак српског народа на овим просторима.

„Распадом Југославије Срби су дошли у позицију да нису више сви везани за матицу Србију. Многи су скупо платили цијену останка на тим просторима, а једино је Република Српска успјела да сачува један простор, ентитет гдје Срби имају своја заштићена права, институције и полажу право да живе своји на своме“, рекао је Вишковић.

Вишковић је истакао да је ово српска земља и простор, те да Срби нису ништа ни од кога отели.

Он је подсјетио да се од Првог српског устанка до данас настојала Србима умањити државност, те да им се увијек нешто отимало.

„Сви остали су на неки начин градили свој пут, а само су Срби у очима тих моћника били нека сметња“, рекао је Вишковић.

Он је нагласио да је веома важно што је данас у Вишеграду на обиљежавању годишњице био присутан велики број младих који ће наставити да његују историју и обичаје.

Премијер Српске је рекао да је ово један од догађаја који Република Српска и Србија заједнички обиљежавају.

Вишковић је свим борцима честитао Дан бораца Републике Српске, а Србији Дан државности који ће сутра бити прослављен у Орашцу.

„Сутра ће званичници Србије и Српске из Орашца послати јасну поруку да смо ми људи који желе мир и суживот. Ми нисмо политичари који желе некоме нешто лоше иако, нажалост, такве поруке не долазе са друге стране“, рекао је Вишковић коментаришући посљедња дешавања у Бужиму на која нико од политичара из Федерације БиХ и међународне заједнице није реаговао.

„Ми из Републике Српске никоме не желимо зло. Наше не дамо, туђе нећемо“, поручио је Вишковић.

Први српски устанак против отоманске власти подигнут је 15. фебруара 1804. године у Орашцу, а у њему је, осим хајдучких чета, учествовало и сеоско становништво и српска војска која је имала 25.000 војника.

Војска Републике Српске /ВРС/ формирана је 12. маја 1992. године, а, према подацима тадашњег Генералштаба, на самом крају рата ВРС је имала 210.000 мобилисаних бораца.

У одбрамбено-отаџбинском рату од 1992. до 1995. године погинула су 23.752 борца.

СРНА