Вишковић отворио фабрику „Златар шпед“ у Добруну

30.09.2019.

Предсједник Владе Републике Српске Радован Вишковић отворио је данас у Добруну код Вишеграда фабрику „Златар шпед“ за прераду дрвета и производњу биомасе и пелета.
Врпцу су, уз Вишковића, свечано пресјекли начелник општине Вишеград Младен Ђуревић и један од власник фабрике Данко Пушичић.

Компанија „Златар шпед“ из Нове Вароши у Србији почела је пословање у Републици Српској 2017. године.

Захваливши инвеститору за улагање у Добрун, Вишковић је рекао да се Република Српска и Србија једино могу одбранити ако се економски повезују.

Он је напоменуо да су недавно донесена одређена законска рјешења која ће подстаћи инвестиције у Републици, а односе се на то да сви који инвестирају буду ослобођени пореза на вриједност инвестиције за опрему коју желе да инсталирају у производним погонима, те да на повећање плата постоји поврат одређених средстава.

„Акценат је стављен на реални сектор, на запошљавање и сви морају да прихвате чињеницу да се број запослених у Републици Српској из дана у дан повећава“, изјавио је Вишковић новинарима у Добруну након обиласка погона фабрике.

Он је нагласио да Република Српска води рачуна о сваком становнику и да ће тако и наставити, те напоменуо да је у Српској запослено 265.000 људи што је до сада највећи број запослених.

Вишковић је позвао инвеститоре да и даље улажу у Републику Српску, јер ће само то задржати људе на овом подручју.

Пушичић је изразио наду да ће ова инвестиција бити добар примјер који ће слиједити и други привредници из Србије и да ће у наредном периоду бити више оваквих инвестиција у Републици Српској.

„Тренутно је запослено 50 људи, још нисмо подвукли црту и нисмо стали са инвестицијама, али је више од милион евра. Уложиће се додатна средства у финализацију постојеће производње и требало би да буде запослено још 30 људи. Ширење у другим општинама у Српској, за сада није у плану“, прецизирао је Пушичић.

Представницима Владе Српске, премијеру и начелнику општине Вишеград, Пушичић је захвалио за подршку и изразио увјерење да ће успјешна сарадња бити настављена.

Начелник општине Вишеград Младен Ђуревић рекао је да запослење 50 људи много значи за ову малу општину, те да посебно радује што се на томе неће стати, већ ће бити ногог запошљавања.

Ђуревић је рекао да се изградњом ове фабрике свима враћа вјера да Вишеград може да буде општина просперитета и једна од значајнијих локалних заједница у привредном смислу.

„Ово је показатељ како локална заједница уз подршку Владе Републике Српске и уз заинтересованост инвеститора, нарочито из братске Србије, може доћи до оваквог пројекта“, истакао је Ђуревић.

Он је додао да су у протекле двије године у општини Вишеград отворена још четири слична погона који запољшавају више од 100 људи, те да је ова локална заједница показала да може, хоће и зна да привуче добронамјерне инвеститоре.

„Помогли смо власницима ове фирме у инфраструктури и показали да можемо домаћински да се носимо и тиме се поносимо. Ми сваке године кроз буџет издавајамо средства за помоћ сличним пројектима, при изградњи инфрастрктуре, од канализације, водовода, електричне енергије, расвјете да бисмо помогли свима који желе да улажу у овој општини“, појаснио је Ђуревић.

Он је захвалио Влади Републике Српске и премијеру који су показали да стоје иза свих локалних заједница у Српској и добронамјерних инвеститора који улажу у Републику Српску.

Један од радника у фабрици Ненад Мијаџевић каже да је задовољан условима рада као и платом за коју је рекао да је редовна.

Ова фабрика посједује најмодернију линију за прераду пелета капацитета 1,5 тона на сат и пилану за прераду дрвета.

Отварању фабрике присисутвовали су представници локалне власти, као и привредног и друштвеног живота Републике Српске и Србије.

СРНА