Вишковић и Ђуревић уручили кључеве за 40 новоизграђених станова

26.04.2022.

Предсједник Владе Републике Српске Радован Вишковић и начелник општине Вишеград Младен Ђуревић уручили су данас у Вишеграду кључеве 40 новоизграђених станова корисницима алтернативних видова смјештаја са подручја ове општине.

Премијер је у обраћању присутнима рекао да Влада Републике Српске гради око 350 оваквих станова широм Републике Српске, а 703 корисника чекају на рјешавање стамбеног збрињавања.

„Урадићемо све да до краја године обезбиједимо 30 милиона евра да сви корисници алтернативног смјештаја добију кров над главом. Имамо више од 130 корисника које смо ријешили у домовима за стара лица у Требињу и Дервенти, тако да ће око 580 станова ићи у реализацију“, истакао је Вишковић.

Према његовим ријечима, ово ће бар на неки начин ублажити све оно што су корисници трпјели више од 25 година.

„Желим вам да вас у овим домовима прати само срећа и радост и да бар на један начин заборавите на период из вас и да се са породицом окренете ка љепшој будућности“, поручио је Вишковић.

Ђуревић је рекао да на овај начин општина, Република и држава уз помоћ међународне заједнице настоје да људима помогну да ријеше своје стамбене проблеме.

Он је корисницима станова пожелио најљепше жеље за усељене у нове домове.

Министар за људска права и избјеглице у Савјету министара Милош Лучић нада се да ће у скорије вријеме бити још оваквих пројеката.

Директор Републичког секретаријата за расељена лица и миграције Давор Чордаш изразио је наду да ће будући станари користити дуго станове.

„У Републици Српској у овој години радимо укупно 354 оваква стана, с тим што смо 64 на Сокоцу уселили, данас усељавамо 40 у Вишеграду, а ускоро ћемо у Градишци уселити 32 стана. То је велики број људи који ће бити трајно збринут“, навео је Чордаш.

Донаторска средства за изградњу стамбеног објекта у Калатама обезбиједио је Секретаријат за расељена лица и миграције Републике Српске у сарадњи са Министарством за људска права и избјеглице у Савјету министара, Фондом за повратак и општином Вишеград.

Нови станови опремљени су основним намјештајем и апаратима за домаћинство, те прикључени на систем централног гријања. Изграђени су по Пројекту затварања колективних центара и алтернативног смјештаја посредством обезбјеђења јавних стамбених рјешења.

СРНА