„Вишеградска стаза“ 7. и 8. јуна

27.03.2024.

Традиционална културна манифестација „Вишеградска стаза“, посвећена нобеловцу Иви Андрићу, биће одржана 7. и 8. јуна, договорено је данас на састанку Организационог одбора ове манифестације.

Манифестација ће почети полагањем цвијећа на Андрићев споменик код Ћуприје на Дрини и у Андрићграду, а наставиће се Сусретима библиотекара Републике Српске.

Из Организационог одбора су најавили да ће у програму Стазе учествовати ученици Средњошколског центра „Иво Андрић“, док ће за ученике Основне школе „Вук Караџић“ бити организован „Час о Андрићу“ у Спомен-учионици Иво Андрић.

Биће промовисана и фото-монографија „Андрић и Вишеград“, а на свечаној академији очекују се књижевници из Херцег Новог и Београда, као трајна веза Андрића са градовима у којима је боравио.

Према програму, манифестацију ће 7. јуна отворити представник Министарства просвјете и културе Републике Српске, а обратиће се и начелник општине Вишеград Младен Ђуревић и представник Српског просвјетног и културног друштва „Просвјета“.

У умјетничком дијелу програма учествоваће Весна Димић и Биљана Петковић.

Наредног дана „Вишеградске стазе“ биће организовано пјесничко вече на вишеградској ћуприји, као и пјесничко вече Књижевног клуба „Мост“ из Вишеграда, те промоција збирке прича „Хангар за снове“ Дарка Тушевљаковића, добитника Андрићеве награде за 2022. годину.

Манифестација ће бити затворена позоришном представом глумице Весне Станковић.

Културну манифестацију „Вишеградска стаза“ организује општина Вишеград, у сарадњи са културним установама.

СРНА