Вишеграђани кренули на поклоничко пјешачење до Острога

09.05.2023.

Шесторо Вишеграђана кренуло је јутрос из Невесиња пјешице на поклоничко путовање у манастир Острог, на поклоњење моштима Светог Василија Острошког и Тврдошког, заједно са Невесињцима који традиционално иду на ово ходочашће.
Окупљени испред Храма Вазнесења Господњег и након благослова свештеника Младена Чалије кренули су на пут дуг 170 километара.

Једна од учесница ходочашћа је Јелена Симеуновић из Вишеграда која на поклоничко путовање иде други пут.

„То је радост за све нас. Сви имамо неки мотив, а прије свега да захвалимо Богу и Светом Василију Острошком. У овим данима таме и буре у свијету, једино нас вјера и чисто срце може одржати на правом путу“, рекла је Симеуновићева Срни.

Она је истакла да се овај пут не прелази ногама, већ срцем.

Анђела Шиниковић из Вишеграда на поклоничко путовање иде пети пут.

„У просјеку дневно прелазимо око 60 километара. Буде тешко и наилазимо на многа искушења током пута. Највише нас држи вјера у Бога и Светог Василија, благослов, јединство и духовна енергија“, истакла је Шиниковићева.

Тродневно путовање биће преко Гацка, Голије и Никшића до Острога гдје ће се поклонити моштима Светог Василија Острошког.

Ходочашће из Невесиња до Острога почело је 2012. године и сваке године ходочасницима се прикључи један број Вишеграђана.

СРНА