Вишеград заслужује да буде универзитетски град

09.09.2022.

Представник државног капитала у Андрићграду Недељко Елек честитао је Вишеграђанима што је Вишеград данас постао универзитетски град, истичући да он то и заслужује.

„Путем Универзитета Источно Сарајево ми повезујемо Вишеград са Источним Сарајевом“, рекао је Елек новинарима након потписивања споразума о сарадњи којим је предвиђено отварање студијског програма туризма и хотелијерства у Вишеграду.

Он је нагласио да је Вишеград је најприродније мјесто за отварање факултета за туризам и додао да потребе грађана највише разумије Влада Републике Српске.

„За вријеме премијера Радована Вишковића уложено је 150 милиона КМ у Јахорину, 52 милиона КМ у Игришта и сада 20 милиона КМ у Андрићград“, навео је Елек.

Он је нагласио да су огромна средства уложена у путну инфраструктуру.

„Ову регију повезујемо са Србијом. Циљ нам је да повежемо једну регију Јахорина-Вишеград-Андрићград-Златибор-Мећавник. Све то не можемо да урадимо ако немамао кадрове, школоване људе и зато је идеја да овдје у центру туристичке регије, бисера Српске и Србије, направимо факултет за туризам, да се људи овдје школују и остају у Српској“, истакао је Елек.

Он је изразио задовољство што је премијер Српске подржао овај пројекат.

„Овдје ће људи имати и могућност праксе, а студентима ће предавати најбољи професори са оба универзитета“, навео је Елек.

Он је поручио да је ово велики дан, не само за Вишеград, него за цијелу регију – од Чачка, Ужица и Златибора и навео да су сви ти градови у Србији наслоњени на туризам ове регије.

„Нећемо одустати ни од идеје професора /Емира/ Кустурице да се овдје развија универзитет лијепих умјетности. То нам је друга фаза коју ћемо радити са Кустурицом и Универзитетом и на добром смо путу да сљедеће године у октобру овдје крену први студенти“, рекао је Елек.

Представници Економског факултета Универзитета у Источном Сарајеву и Андрићграда потписали су данас споразум о сарадњи, којим је предвиђено отварање студијског програма туризма и хотелијерства у Вишеграду.

Споразум су, у присуству предсједника Владе Републике Српске Радована Вишковића, потписали декан Економског факултета Универзитета у Источном Сарајеву Марко Ђого и представник државног капитала у Андрићграду Недељко Елек.

Потписивању споразума у амфитеатру Факултета у Андрићграду присуствовао је и представник општине Вишеград у Скупштини Андрићграда Бране Смиљић и начелник општине Вишеград Младен Ђуревић.

СРНА