Вишеград има радне снаге која недостаје Српској

25.03.2019.

Министар привреде и предузетништва Републике Српске Вјекослав Петричевић рекао је данас да у Вишеграду има радне снаге која недостаје Републици Српској и да је углавном ријеч о металској, машинској и дрвној струци.

„То нам је веома битно ради реализације будућих инвестиција“, рекао је Петричевић, након састанка са начелником општине Вишеград Младеном Ђуревићем.

Према његовим ријечима, подршка Владе Републике Српске и Министарства привреде и предузетништва није упитна јер Вишеград спада у неразвијене општине.

Петричевић је истакао да је то оно на чему ће инстистирати и настојати да се на сваки начин помогне овој општини и грађанима Вишеграда.

Он је навео да се Вишеград углавном ослања на туризам, те да су и привреда и туризам веома значајни за његов даљи развој.

„Желим да искажем задовољство што сам данас у Вишеграду и што сам имао прилику у разговору са начелником Ђуревићем да се упознам о привредној ситуацији у овој општини“, навео је Петричевић.

Ђуревић је рекао да је састанак био веома контруктиван, те да је разговарано о плановима за наредни период.

„Вјерујем да ћемо заједничким снагама остварити планове на задовољство свих, а посебно наших грађана. Битно је оно што смо конкретизовали као кључне проблеме, не само у Вишеграду и сигуран сам да ћемо заједничким радом направити бољу ситуацију у привредном сектору“, истакао је Ђуревић.

Он је додао да Вишеград има довољно радне снаге за реални сектор, те да је радна снага машинске, металска и дрвне струке углавном присутна у овој општини.

„Вјерујем да општина Вишеград може испоштовати све уколико се појави нови инвеститор, а општина стоји на располагању и то смо и показали у претходном периоду“, навео је Ђуревић.

Он је напоменуо да је у нових седам фирми запослено више од 100 радника са тенденцијом раста.

Посланик у Народној скупштини Републике Српске Перо Петровић рекао је да је разговарано о томе како помоћи привредним предузетницима.

„Договорили смо да са свих нивоа да утичемо да се помогне привредницима. Сви ћемо учинити све што је потребно да се повећа привредна активност у Вишеграду, а свједоци смо да се у посљедње двије године то и види и да имамо доста нових радних мјеста и да су инвеститори заинтересовани да долазе у Вишеград“, нагласио је Петровић.

Народни посланик Александар Фулурија рекао је да очекује конкретне резултате након посјете министра Петричевића Вишеграду, а поготово предузећу „Унис“.

Министар привреде и предузетништва Вјекослав Петричевић отвориће данас у Вишеграду Трећу привредну конференцију.

СРНА