Вишеград – Град љубави и велике историје

13.02.2018.

Редакција макина.рс посетила је један од најлепших старих градова на Балкану, који је поред моста на Дрини и изградњом Андрићграда, оживео и на туристичкој мапи заузео одлично место.

Вишеград није више само стари град, већ прави турстички центар! После вишегодишњих улагања, постао је место о којем се прича широм Европе, а и света. У прошлости га је прославио Мехмед паша Соколовић, писац Иво Андрић, а у садашњости слободно можемо рећи Емир Кустурица. Први, изградњом чувеног моста на Дрини, Иво Андрић својом књигом „На Дрини ћуприја“, за коју је освојио и Нобелову награду, а трећи као идејни творац велелепног Андрићграда! Рекли би да је Кустурица заокружио једну епоху живота Вишеграда и овај град увео у друге модерне токове живота. У граду велике „душе”, додао је „срце” које је данас жила куцавица овог, одлично организованог туристичког места.

Град који буди емоције

Кренимо редом! Чули смо као и остали туристи о Вишеграду све најбоље, сели у новог Фиат Типа и запутили се у ово прелепо место, недалеко од границе са Србијом. Од Београда удаљен је око 230 километара, преко Горњег Милановца, Чачка, Ужица… Сам улазак у овај врло стари град, буди вам емоције за које нисте ни сањали да имате у себи. Враћа вас у прошлост чињеницом да у њему има нешто што други градови немају. Провлачимо се аутомобилом уским улицама, оивиченим лепим тротоаром, праћени старим зградама, где је на појединим оронула фасада, фино уређеним старим и модерним кућама, прелазимо мали мост преко реке Рзав која се улива у Дрину…

Стари мост на Дрини

После дугог и напорног путовања, заустављамо се код најчувенијег моста Мехмед паше Соколовића, на реци Дрини, иначе, национални споменик овог града, грађен од 1571. до 1577. године. Тона камена који је уграђен у њему, говори да су га вековима чували, стари и нови Вишеграђани. Имамо утисак да прича све језике овога света. На њему, а и испод њега, је на десетине туриста који се са осмехом сликају и уживају у прелепом изгледу моста, а понајвише у каменим луковима. Бродови који возе туристе заустављају се испод окна, како би видели и чули све његове тајне и уживају у надалеко чувеној светској грађевини.

У Вишеграду живи нешто више од пет хиљада становника. Некада се поносио старом Аутобуском станицом, до које долазите малим тунелом у којем је јединствен једносмерни саобраћајни правац. Данас, ова зграда и даље постоји, али до ње уместо многобројних аутобуса, стиже популарни воз „Ћира“ који долази из Србије, тачније из Мокре Горе, превозећи туристе. Када паркирате аутомобил, сваку знаменитост овога града можете прећи пешке. Не треба вам више од три сата да обиђете целу варош. Тако смо и ми урадили. Од моста, преко старе Аутобуске станице, шетамо и уживамо центром града. Главна улица је дугачка око 800 метара и ту је највеће дешавање за све Вишеграђане. Људи су весели и пријатни. На сваком кораку можете видети како се грле и поздрављају… У њој се налазе многи локали где можете купити разне сувенире, ручати, упознати се са његовом историјом…

Андрићград или Каменград

После централне улице, пут настављамо до Андрићграда или Каменграда, који је удаљен свега стотинак метара, како од моста, тако и од главне улице. Улазимо у овај мали „град“, који се налази на ушћу река Дрине и Рзава. Нешто што се речима сигурно не може описати. За њега можемо рећи да је „пао са неба“! Уклопио се у сам Вишеград као да је растао са њим вековима и Дринским мостом, а опет је ту тек неколико година. У њему се налази биоскоп, позориште, Градска управа, црква, марина и пристаниште, хотел, спомен кућа Иве Андрића, посластичарница, винотека, пивница, књижара, пицерија, ћевабџиница, златара, галерија, сувенирница… Трг Николе Тесле налази се на централном делу Андрић града, где се налази и велики споменик нашем писцу, споменик Његошу, као и све оно друго што би једног просечног туристу привукло да остане неколико дана у овом малом граду. Док смо га обилазили, чули смо скоро све језике овога света, и то од страних туриста. У Каменграду се могу чути разне приче о Вишеграду и његовом становништу, из давне прошлости и лепе садашњости.

Око Вишеграда се налазе многа лепа села, где можете пробати традиционална српска и бошњачка јела. Поред свега што смо видели, саветујемо и да посетите Вишеградску бању, удаљену неколико километара од центра града, стару пијацу, сликати се поред старог воза у близини Каменграда, видети цркве и џамије.

Уживали смо у историји овог града, вратили се у прошлост деценијама уназад, а за крај смо оставили да пробамо чувене ћевапе и разне колаче како би сити храном, а и довољно потковани емоцијама, пут наставили ка Београду. Нажалост, један текст је свакако мали да би се описао Вишеград, град богате историје и изузетно перспективног туристичког места. Оно што вам саветујемо јесте да га посетите. Нећете погрештити!

Драган Станимировић