Вишеград ће постати једна од најпожељнијих туристичких дестинација

29.08.2022.

Представник државног капитала у Андрићграду Недељко Елек изјавио је да Вишеград има огроман потенцијал и да гарантује да ће, као и Јахорина, постати једна од најпожељнијих туристичких дестинација, те најавио одмах на почетку улагање од 20 милиона КМ, путем гаранција Владе Српске.

„Доводимо приватног инвеститора који ће уложити велики новац и направиће хотел са пет звијездица. Ако неко има потенцијал за развој ријечног туризма, има Вишеград. Ту правимо велику марину за чамце, а највећа и главна инвестиција је изградња аква парка“, изјавио је Елек у Вишеграду на конференција за новинаре на којој је било ријечи о новим улагањима у Андрићград.

Он је напоменуо да иако Вишеград лежи на двије ријеке, нема купалиште, ни базен, те да је циљ да Андрићград, односно ова локална заједница добију најсавременији аква парк у овом дијелу Европе.

„Одмах улажемо 20.000.000 КМ, путем гаранције Владе Републике Српске и средства ће бити брло брзо оперативна, а приватни инвеститор улаже додатна средства у изградњу хотела“, рекао је Елек.

Он је оцијенио да људи који ту живе нису свјесни колики је потенцијал Вишеграда.

„Потребно је радити на едукацији људи да овдје, већ сада, захваљујући Андрићграду и овом географском положају, дође 300.000 посјетилаца које је потребно задржати неколико дана. Повезивање Вишеграда са Златибором, Мокром Гором, рјешавање граничног прелаза, то су све задаци који су пред нама“, истакао је Елек.

Он каже да је ово тек почетак инвестиционог циклуса, напомињући да ће се радити на заштити Рзава, али и на развијању његовог туристичког потенцијала.

„Гарантујем да ћемо зауставити одлазак људи одавде, као и да ће се вратити они који су отишли, јер ће видјети колики потенцијал има њихов град и колике су могућности за развој“, навео је Елек.

Он је захвалио оснивачу Андрићграда Емиру Кустурици, начелнику општине Вишеград Младену Ђуревићу, као и људима из скупштинске већине за комуникацију и подршку, те за чињеницу да су Олимпијски центар „Јахорина“ препознали као везивни фактор у односу са Андрићградом и Вишеградом.

„Сви имамо један исти циљ, а то је Вишеград на туристичкој мапи као богат град. Мислим да смо на добром путу да од овог направимо пристојан, лијеп и посјећен град“, поручио је Елек.

Елек је изразио наду да ће у току ове године бити завршене све потребне процедуре како би на прољеће могли да крену у реализацију свих пројеката и да сљедеће године буду пуштени у рад, а први међу њима је изградња аква парка.

СРНА