Више од 200 заражених, погоршана епидемиолошка ситуација

17.01.2022.

У Вишеграду је тренутно вирусом корона заражено више од 200 људи, а епидемиолошка ситуација је погоршана након новогодишњих празника, потврђено је у вишеградском Дому здравља.

Директор ове здравствене установе Снежана Ђуровић рекла је новинарима да се велики број особа јавља у ковид амбуланту са симптомима акутног респираторног синдрома, те да их у току дана буде прегледано и до 70.

Она додаје да се вирус проширио углавном унутар породица због контаката око новогодишњих празника.

Према њеним ријечима, инфициране особе су млађе животне доби и имају лакшу клиничку слику.

„Тридесетак особа прима болничку терапију у Дому здравља. У већини случајева заражене особе су невакцинисане, али има и вакцинисаних и они су са лакшим симптомима“, нагласила је Ђуровићева.

Пулмолог у Дому здравља Вишеград Горан Лончаревић каже да се погоршава епидемиолошка ситуација и да се то могло очекивати након празника, додајући да је ово један од најозбиљнијих таласа епидемије, а обољели су свих узраста – од дјеце до старих особа.

„Клиничка слика је у односу на раније таласе блажа и то не смије да нас завара. Људи који су у доброј физичкој кондицији релативно добро подносе болест, међутим постоје и случајеви компликација код особа које имају придружена обољења, старијих, дијабетичара, лица са повишеним крвним притиском, срчаних болесника, гојазних“, нагласио је Лончаревић.

Он је истакао да ово није само болест плућа, већ болест цијелог система, али врло често изазива упалу плућа.

„Ситуација је озбиљна, апелујем да носимо маске, да се још мало стрпимо и уздржимо од непотребних путовања и окупљања. Мислим да ћемо још мало угледати крај пандемији“, поручио је Лончаревић.

СРНА