Випотник: Састанак о плутајућем отпаду на Дрини у другој половини фебруара

01.02.2023.

 

Министар за просторно уређење, грађевинарство и екологију Републике Српске Бојан Випотник изјавио је да би у другој половини фебруара у Вишеграду требало да буде одржан састанак са ресорним министарствима из Србије, Црне Горе и ФБиХ о проблему плутајућег отпада на ријеци Дрини.

Випотник је након састанка са директором предузећа „Хидроелектране на Дрини“ Недељком Перишићем и начелником општине Вишеград Младеном Ђуревићем посјетио локацију гдје се зауставља плутајући отпад, те нагласио да је ресорно министарство упутило поновни захтјев за одржавање састанка да би се кренуло у реализацију рјешавања проблема.

Випотник је данас новинарима рекао да је о проблему плутајућег отпада синоћ раговарао са министром спољне трговине и економских односа у Савјету министара Сташом Кошарцем, те да су договорили да и Савјет министара упути позиве поменутим министарствима.

„Састаћемо се у Вишеграду да сви дођу и виде шта је то како би кренули у рјешавање проблема“, истакао је Випотник.

Випотник је са Ђуревићем и Перишићем посјетио и мјесто гдје се налази градска депонија.

„Стратегијом управљања отпада 2017-2026 дефинисана је изградња регионалних центара за одлагање отпада. Републичким планом за управљањем отпадом за период 2019-2029 дефинисане су и одређене локације. За Сарајевско-романијску регију и регију Стара Херцеговина за 13 општина, међу којима је Вишеград, планирана је изградња регионалног центра за одлагање отпада код Рогатице, што подразумијева да ти центри буду самоодрживи, односно да у одређеном проценту имају могућност рециклаже отпада“, рекао је Випотник.

Он је навео да ће у наредном периоду интензивирати састанке са међународним организацијама, гдје ће путем пројеката покушати кренути у изградњу регионалних центара, што би задовољило потребе свих општина које немају санитарне депоније и на тај начин се ријешио и овај проблем.

Директор „ХЕ на Дрини“ Вишеград Недељко Перишић исказао је задовољство због заједничких ставова са министарствима о рјешавању проблема плутајуће депоније који, каже, треба вратити у у институционалне оквире, те инсистирати на поновном састанку ресорних министара из сусједних држава у овој локалној заједници.

„Ланчаница коју смо импровизовали и направили 2021. године је издржала овогодишњи налет воде и смећа. Редовно имамо проблеме када су повећани водостаји са великим количинама плутајућег отпада“, навео је Перишић.

Према његовим ријечима, менаџмент предузећа „ХЕ на Дрини“ одлучио је да се уради процјена утицаја плутајућег отпада, који угрожава производњу електричне енергије.

„Улазне грађевине предузећа су на дну, тијела бране су у одређеној мјери запушена, а сам капацитет Хидроелектране је смањен вишедеценијским таложењем, како плутајућег отпада, тако и свега оног што долази овим великим водама“, појаснио је Перишић.

Према његовим ријечима, у посљедњој деценији планирани и пројектовани дотоци Дрине су нестабилни и сада је „посљедњи тренутак за рјешавање тих проблема“.

„Уколико их не будемо рјешавали експедитивно, у времену које долази имаћемо проблеме са нашом примарном дјелатношћу, а то је производња електричне енергије“, закључио је Перишић.

Начелник општине Вишеград Младен Ђуревић истакао је да радници Хидроелектране свим својим ресурсима покушавају да у што краћем року отклоне смеће из ријеке Дрине.

Ђуревић је навео да је на састанку било ријечи и о проблему градске депоније, те да је у току израда докумената који претходе рјешавању и овог питања.

СРНА