Вигемарк: подршка водоснадбијевању на подручју општине

13.04.2018.

Специјални представник ЕУ у БиХ Ларс-Гунар Вигемарк изјавио је данас у Вишеграду да ће Европска инвестициона банка имати значајна улагања у водоснадбијевање на подручју ове општине.

Он је навео да је данас на састанку, који је одржан у кабинету начелника општине Вишеград Младена Ђуревића, разговарано о проблемима са којима се суочава ова општина, а који се односе на заштиту животне средине.

„Чули смо о проблематици загађења тока ријеке Дрине. Велике количине смећа које се одлажу су лоше за околину и прва ствар на којој би требало радити је јачање културе и разумијевања да не можете одлагати смеће на илегалним депонијама“, додао је Вигемарк.

Он је напоменуо да регија има јако пуно да понуди и да су ту природне љепоте, али и значајни потенцијали извора обновљиве енергије.

„Изузетно ми је задовољство да смо данас овдје да разговарамо и са грађанима. Окупили смо представнике из свих сфера живота, узраста од младих до пензионера, људи из невладиних организација и приватног сектора, да се информишемо и чујемо шта је овима људима потребно“, рекао је Вигемарк.

Амбасадор Њемачке у БиХ Кристијана Хоман рекла је да је веома важно да се чује глас људи ове земље који проводе реформе и који ће проводити све реформе које предстоје БиХ на њеном европском путу.

„Важно је напоменути да људи који проводе реформе на цијелом том путу нису сами. Ту су уз њих Европска унија, наше земље чланице, донатори који су на располагању да им на том путу пруже помоћ“, истакла је Хоман.

Регионални експерт за европске интеграције Мирјана Станковић рекла је да је веома важан начин на који ће се формулисати стратегија развоја општине, јер је стратегија важан инструмент који ће помоћи да се дође до повољних фондова Европске уније.

„Оно што је стуб развоја економског дијела је јавно-приватни дијалог и укључивање јавности, укључивање младих и становника Вишеграда, привредног сектора у процес планирања. Веома је битно да јавно-приватни дијалог заживи јер је то трајан процес у развоју вашег града“, истакла је Станковићева.

Она је додала да туризам не смије да буде само циљ, јер је веома важно и како ће се развити „пољопривредни потенцијали и развојни потенцијали“.

Начелник општине Вишеград Младен Ђуревић рекао је да су на састанку представљени сви потенцијали општине, почев од туризма, привреде, спорта, културе и осталих сегмената друштва.

„Подршка локалним заједницама је тежња свих чланица Европске уније. Отпад на ријеци Дрини изнад Хидроелектране Вишеград је велики проблем. Жеља свих нас је да се тај проблем ријеши. Једна од тема је била и рјешавање наше градске депоније и ја сам убијеђен да ћемо и тај проблем ријешити“, истакао је Ђуревић.

Након састанка у општини Вишеград, одржана је дебата под називом „Европска унија у посјети локалним заједницама“, у организацији Канцеларије специјалног представника ЕУ у БиХ, с циљем скретања пажње на значај локалних заједница у процесу европских интеграција, као и препознавања нових могућности развоја на локалном нивоу.

CPHA