Ветеранима Српске предат пламен вјечне ватре из Русије

07.05.2023.

Представници Сверуског народног фронта предали су данас члановима Удружења ветерана Републике Српске пламен вјечне ватре са Гроба незнаног јунака у Москви, који ће у знак сјећања на страдале руске хероје бити постављен у Вишеграду.
Пламен вјечне ватре предат је предсједнику Удружења ветерана Српске Зорану Миљановићу код спомен-обиљежја руским добровољцима у Вишеграду.

Миљановић је новинарима рекао да је почаствован што их је Сверуски народни фронт изабрао да буду чувари вјечне ватре у Републици Српској.

„Вјечни огањ ће, вјероватно, бити код спомен-обиљежја руским добровољцима у Вишеграду“, додао је Миљановић.

Алексеј Аљохин из Сверуског народног фронта рекао је да Народни фронт спроводи акцију „Пламен сјећања“, у којој узима пламен са вјечне ватре која се налази код Гроба незнаног јунака у Москви и односи га у дијелове Руске федерације и у друге земље.

Он је напоменуо да је Гроб незнаног јунака у Москви једно од најпоштованијих мјеста у Русији.

„Припала нам је част да дио вјечне ватре донесемо у Вишеград у Републику Српску. Тај дио вјечног огња симболизује јединство српског и руског народа, јединство нашег сјећања“, истакао је Аљохин.

Начелник општине Вишеград Младен Ђуревић рекао је да су данас одали почаст руским добровољцима, али и свим српским борцима који су дали живот за слободу српског народа.

Он је прије церемоније у згради општине Вишеград уприличио пријем за представнике Удружења ветерана Републике Српске и Сверуског народног фронта.

Данас је у Вишеграду овим поводом служен парастос за све страдале руске жртве од Другог свјетског рата до данас, а одржан је и пригодан програм.

Сверуски народни фронт, на челу са предсједником Руске Федерације Владимиром Путином, спроводи патриотску акцију „Пламен сјећања“, која се поклапа са обиљежавањем 9. маја – Дана побједе, чија је сврха да пренесе честицу вјечне ватре, једног од главних симбола сјећања на погинуле хероје.

СРНА