Велики интерес за пројекат брзог пута Сарајево – Београд

08.02.2018.

Министар транспорта и комункација у Савјету министара Исмир Јуско рекао је да је свима у БиХ и Србији у интересу да пројекат изградње брзог пута Сарајево-Београд иде убрзаном динамиком и да се што прије види градилиште, али да је, прије свега, потребно прикупити информације на терену, извршити стручну анализу и потом и студију изводљивости.
„Почетак реализације овог пројекта зависиће од прикупљених информација, као и времена потребног да делегација Турске све те информације обједини у један документ и направи студију изводљивости. Не вјерујем да ће то трајати дуго јер, према овоме што сам видио у протеклим данима, став турске делегације је да овај пројекат не треба разводњавати и да треба ићи што бржом динамиком“, истакао је Јуско.

Након састанка са начелником општине Вишеград Младеном Ђуревићем, Јуско је истакао да би наредних дана требало да буду сумиране све досадашње информације са терена да би се планирали даљи кораци у вези са овим пројектом.

„Излазак на терен делегације Турске и њихова жеља да сниме све дионице показује да су они озбиљно приступили овом пројекту“, додао је Јуско.

Он је рекао да је прошле седмице министарство на чијем је челу добило задатак да организује састанке труске делегације са представницима Српске и ФБиХ.

„Једну од кључних улога у овом пројекту имаће локална заједница јер људи из локалне заједнице најбоље познају овај терен. Информације које добијемо од њих су информације које у овом моменту делегацији Турске највише требају“, рекао је Јуско новинарима у Вишеграду након састанка са руководством те општине.

Напомињући да су састанци са представницима локалних заједница прва фаза у реализацији овог пројекта која се заснива на прикупљању што већег броја информација, Јуско је навео да је данашњи састанак био конструктиван и да је начелник Ђуревић обећао пуну подршку и да нема разлога сарадња не буде на највећем нивоу.

Начелник општине Вишеград Младен Ђуревић рекао је да ова локална заједница жели да сарађује у свим даљим активностима – од идејних пројеката до главног пројекта брзог пута.

„Општина Вишеград стоји на располагању са потребном инфраструктуром и људством, али и документацијом да би се све то убрзало и дошло до жељеног циља“, нагласио је Ђуревић.

Он је истакао да би реализација овог пројекта за Вишеград значило много јер свака општина прижељкује да има у близини брзи пут који је битан за развој привреде и туризма, а и за стандард становника.

Делегација, коју су чинили замјеник директора Аутоцеста Републике Турске Мехмет Тутас, амбасадор Турске у БиХ Халдун Коц, те представници Федералног министарства промета и комуникација и Министарства саобраћаја и веза Републике Српске, раније данас обишли су и постојећу трасу пута од Вардишта према Устипрачи.

СРНА