Велики број грађана на протесту против мини-хидроелектрана

18.01.2020.

Више од 500 Вишеграђана учествовало је данас у протестној шетњи чији је циљ био да се укаже на штетност изградње мини-хидроелектрана на ријеци Рзав.

Учесници протеста прошетали су од Трга палих бораца, Улицом Краља Петра до Андрићграда, гдје су се окупљенима обратили организатори протеста.

Организатор Дејан Фуртула рекао је да да желе пробудити свијест народа, јер знају да се брзо заборавља, те оцијенио да је јака слика послата у свијет.

Фуртула је најавио да ће бити организовано више јавних дебата и скупова да би се чуло мишљење и других стручњака из Србије и региона.

Предсједник Удружења за спортски риболов и екологију „Дринска језера“ Александар Којић из Вишеграда рекао је да се велики број еколошких удружења укључио у заштиту ријеке Рзав.

„Пријатно ме изненадио оволики одзив људи у нашим борбама за заштиту ријеке Рзав. Што се више људи укључи, наша шанса за одбрану ријеке Рзав је већа“, истакао је Којић.

Представник Удружења „Еко акција“ Анес Подић рекао је да су у Вишеград дошли да подрже народ у њиховој борби против изградње пет мини-хидроелектрана на подручју Вишеграда.

„Нама ова врста електричне енергије уопште није потребна, јер извозимо трећину електричне енергије. Да смо чланице ЕУ били би међу најбољим земљама“, навео је Подић.

Према његовим ријечима, на овај начин се приватницима обезбјеђује профит, инвеститору се врати сав уложени новац за пет година, а локалној заједници ће остати уништена ријека и ништа више.

Након протестне шетње, њене организаторе примио је начелник општине Вишеград Младен Ђуревић, да би, као локална власт, саслушали њихове захтјеве и приједлоге.

Ђуревић је додао да је као грађанин присуствовао мирној шетњи и скупу у Андрићграду.

На штандовима у центру Вишеграда у току је потписивање петиције становника ове општине против изградње мини-хидроелектрана.

СРНА