Важно очувати политичку стабилност да би се наставио развој општине

01.02.2023.

Министар спољне трговине и економских односа у Савјету министара Сташа Кошарац рекао је да је важно сачувати политичку стабилност у општини Вишеград како би се наставио економски развој и реализација важних пројеката у овој локалној заједници.

Кошарац се у Вишеграду састао са начелником општине Младеном Ђуревићем и директором предузећа „Хидроелектране на Дрини“ Недељком Перишићем, са којима је разговарао о начину на који институције на нивоу БиХ могу помоћи у развоју ове локалне заједнице.

„Видљиви су и препознати напори институција Републике Српске да континуирано брине о свакој локалној заједници у Српској, укључујући и Вишеград. Ми са заједничког нивоа опредијељени смо да, у складу са надлежностима, на најбољи начин пратимо рад институција Српске и помогнемо развоју локалних структура“, рекао је Кошарац новинарима.

На састанку је истакнуто да су „Хидроелектране на Дрини“ мотор развоја Вишеграда, будући да ово предузеће има запажене резултете у енергетском сектору.

„Потенцијали овог предузећа посебно су важни у данашњим околностима, када је од кључне важности да обезбиједимо довољне количине електричне енергије у времену глобалних изазова“, навео је Кошарац.

Према његовим ријечима, осим развоја енергетског сектора, потребно је интензивирати активности на развоју туризма у овој локалној заједници, посебно имајући у виду Андрићград и сарадњу са Олимпијским центром „Јахорина“, али и развоју прерађивачке индустрије и пољопривреде.

Кошарац је напоменуо да Министарство спољне трговине и економских односа у савјету министара координише активности са међународним институцијама које обезбјеђују подршку за имплементацију одређених пројеката.

„Једна од њих је и УН организација ФАО, која је већ започела активности у Вишеграду, а које ће се проводити кроз израду стратегија и акционих планова за имплементацију одређених политика из сектора пољопривреде“, навео је Кошарац.

Саговорници су заједнички оцијенили да је у наредном периоду потребно радити на томе да се обезбиједи интегрисани гранични прелаз Вардиште, јер ће то бити додатне компонента за даљи развој општине Вишеград.

„Конкретно, фокусираћемо се на то да у разговору са надлежним институцијама убрзамо процес усаглашавања међудржавних комисија за границу како би Вардиште постало интегрисани гранични прелаз“, рекао је Кошарац.

На састанку је истакнута и намјера руководства општине да у перспективи формира слободну зону у Вишеграду, у којој би били присутни привредници из Републике Српске, региона и иностранства.

Истакнуто је и да општина Вишеград има амбицију да буде препознатљива у организацији сајмова који би употпунили понуди сајамских манифестација Републике Српске и БиХ.

На састанку је разговарамо и о деценијском проблему плутајућег отпада на Дрини, при чему је Кошарац нагласио да је од суштинског значаја очивати животну средину и обезбиједити неометано функционисање „ХЕ на Дрини“.

„Приоритет је да обезбиједимо да наша енергетска постројења буду стабилна и безбједна“, истакао је Кошарац.

Он је подсјетио да је у протеклом периоду имао низ састанака са надлежним министрима из Србије и Црне Горе о рјешавању овог горућег проблема.

„Институције Србије показале су разумијевање, али дошло је до застоја код структура у Црној Гори, чије понашање није одговорно. Институције Републике Српске имају проактивну улогу, али са жаљењем морам констатовати да су се одређене активности пасивизирале одлукама других држава“, навео је Кошарац.

Он је изразио спремност да, по захтјеву ресорног министарства Републике Српске, поново у Вишеграду иницира састанак са министрима из Србије и Црне Горе како би се разговарало о проблему плутајућег отпада на Дрини.

Кошарац је констатовао да је неопходно у цијели процес укључити и структуре из Босанскоподрињског кантона, будући да значајне количине плутајућег отпада долазе из Горажда.

СРНА