Важно бити сљедбеник кнеза Лазара

28.06.2020.

Његово високопреосвештенство митрополит дабробосански Хризостом поручио је данас да је важно бити сљедбеник Светог кнеза Лазара и опредјелити се за оно што је свето, честито.

Митроплит је послије богослужења у Андрићграду истакао да су Срби по примјеру
Светог кнеза Лазара страдали за крст часни и слободу златну, те да се на Видовдан прославља успомена на овог великог мученика и страдалника.

„Оно што је за нас Србе битно је да не славимо своје поразе, ми се сјећамо страдања Срба, али прије свега и завјета који је кнез Лазар дао“, рекао је митрополит Хризостом након што је служио у Храму Светог цара Лазара и свих српских мученика поводом крсне славе овог храма – Видовдана.

Митрополит је истакао да је кнез Лазар идући на Косово био спреман да иде на голготу, да буде разапет на крсту, а знао је да ће послије тога доћи васкрсење.

„То сазнање кнеза Лазара чини посебним у историји. Он није побјегао, напротив, одржао је тајну вечеру са својом војском, причестио их је за заједницу са Богом“, нагласио је митрополит Хризостом.

Након литургије уприличено је ломљење славског колача, а литија, у којој су учествовали вјерници, кренула је из Андрићграда до Трга палих бораца, након чега је служен парастос палим борцима.

Предсједник Скупштине Борачке организације Вишеград Александар Савић рекао је да је ово најзначајнији дан српског народа, за војску и за читав народ.

„Видовдан је више од празника и ми ове године у духовном смислу обиљежавамо празник на најљепши начин, парастосом свим нашим јунацима“, истакао је Савић.

Начелник општине Вишеград Младен Ђуревић истакао је важност да је на Видовдан важно присуство великог броја дјеце, јер историју треба преносити на млађе нараштаје.

Ђуревић је данашњи празник честитао свим војницима Војске Републике Српске, борцима и ратним војним инвалидима.

На Видовдан 2013. године у Храму Светог цара Лазара и косовских мученика служена је прва литургија и тадашњи владика захумско-херцеговачки Григорије освештао је темеље ове цркве.

СРНА