Утврђене мјере превентивног дјеловања од пожара

14.03.2019.

У општини Вишеград одржан је састанак представника локалних институција с циљем заштите од пожара на територији ове општине, на којем су утврђене мјере превентивног дјеловања од пожара на отвореном простору.

Старјешина Територијалне ватрогасне јединице Вишеград Жељко Милошевић рекао је да је у општини Вишеград неповољна конфигурација терена и да када се десе пожари на шумским покривачима, који су претежно од црног бора, посљедице буду катастофалне.

„Циљ нам је да активирамо дојављиваче пожара, особе које ће са терена да нам прослиједе информације, да кренемо с кампањом која ће имати за циљ буђење свијести код становништва“, сматра Милошевић.

Милошевић апелује на становнике општине Вишеград да посебно обрате пажњу приликом прољећне сјетве и чишћења парцела.

„Приликом прољећног чишћења имања и окућнице, потребно је да избјегавају спаљивање суве траве, грања и ниског растиња, како не би изазвали пожаре који се могу неконтролисано проширити и изазвати велике посљедице по имовину и лица“, нагласио је Милошевић.

Он је истакао да ће припадници Полицијске станице Вишеград у сарадњи са инспекторима за противпожарну заштиту, надлежним општинским инспекторима и радницима шумског газдинства „Панос“ пратити стање на терену и да ће против неодговорних лица бити изречене новчане казне.

Милошевић је додао да је од почетка године на територији општине Вишеград пријављено пет пожара и најавио да ће у овом мјесецу бити одржан састанак са представницима мјесних заједница како би допријели до свијести што већег броја становника.

Данашњем састанку присуствовали су и представници ресорних општинских одјељења, локалне полицијске станице, Цивилне заштите, МУП-а и Шумског газдинства „Панос“.