Усвојена Одлука о уступању и преносу удјела у Андрићграду

19.10.2020.

Одборници Скупштине општине Вишеград усвојили су данас Одлуку о уступању и преносу удјела чланова у Привредном друштву „Андрићград“, чијом имплеметацијом ће Влада Републике Српске бити уписана као већински власник.

Помоћник министра трговине и туризма Републике Српске Далибор Панић, који је присуствовао сједници вишеградског парламента, рекао је да ће Влада Српске бити уписана у структуру власништва Андрићграда са 63,68 одсто, општина Вишеград са 14,50 одсто, а предузеће „Лотика“ и Емир Кустурица са 21,82 одсто.

„Ова одлука представља предуслов да сваки од оснивача у Скупштини друштва `Андрићград` у одговарајуће регистре буде уписан на основу капитала уложеног од 2011. године“, рекао је Панић.

Он је истакао да је у Андрићград до сада уложено 23.787.265 КМ.

Начелник општине Вишеград Младен Ђуревић рекао је да је усвојена веома важна одлука и да ће Република Српска ускоро постати већински власник Андрићграда.

„То смо договорили у претходном периоду и општина, као и предузеће `Лотика` остаће у одређеном удјелу. Оваква одлука је требало да буде донесена раније, али је то одгођено због епидемије вира корона“, рекао је Ђуревић.

Он је изразио увјерење да ће овај пројекат, уз помоћ Владе Српске, бити више одржив.

„Влада Српске ће подржати наставак завршетак Анрићграда, као и његово функционисање по узору на Олимпијски центар `Јахорина`“, навео је Ђуревић.

Одборници Скупштине општине Вишеград усвојили су и план капиталних улагања за текућу годину.

Ђуревић каже да је у току око 20 пројеката, да су неки завршени, а неки ће тек бити покренути.

„Вриједност пројеката је преко милион КМ“, истакао је Ђуревић.

Одборници су донијели и одлуку о подршци и помоћи Дому за лица са инвалидитетом како би био сређен још један објекат у кругу ове установе.

СРНА