Усвојен низ мјера за помоћ привредницима

08.06.2020.

Одборници Скупштине општине Вишеград усвојили су данас низ мјера за помоћ привредним субјектима са подручја ове општине који због епидемије вируса корона нису обављали или су дјелимично обављали дјелатност.

Начелник општине Вишеград Младен Ђуревић изјавио је Срни да је једна од тачака дневног реда била помоћ предузетницима чији је рад за вријеме ванредног стања усљед епидемије вируса корона био ограничен или нису никако радили у складу са препорукама републичког и општинског кризног штаба.

„У претходном периоду смо разматрали начине како да помогнемо свим предузетницима и онима који су били ограничени са радом. Биће препоручене субвенције, а сви они који су осјетили ову кризу моћи ће да се обрате општини са захтјевом да им се олакша пословање. Једна од субвенција је смањење кирија за просторије у власништву општине Вишеград, смањење комуналне таксе за период који предузетници нису радили, као и субвенције за смањење трошкова за кориштење јавних површина, а надамо се да ће овај вид подстицаја помоћи предузетницима“, нагласио је Ђуревић.

Он је навео да тромјесечни период није занемарљив, криза је била на глобалном нивоу, али заједничким приједлозима и планирањем буџета, очекује да ће дјеловати да се утицај епидемије у Вишеграду што мање осјети.

Одборници су на данашњој сједници разматрали програме рада установа и предузећа чији је оснивач општина, као и извршење буџета за први квартал.

Начелник општинског Одјељења за финансије Милан Јакшић рекао је да је усвојен завршни консолидовани извјештај буџета општине Вишеград за 2019. годину, као и информација о реализацији буџета за први квартал ове године.

„Оно што је карактеристично за буџет у овој години јесте реализација прихода од 92 одсто, расхода од нешто више од 86 одсто, тако да је остварен суфицит од 647.000 КМ. Разлог за суфицит је то што, прије свега, поједини инфраструктурни радови нису реализовани, али се очекује њихов наставак“, напоменуо је Јакшић.

Он је додао да је у првом кварталу године била добра наплата прихода, расходи су били у границама прихватљивог, а остварен је суфицит од око 230.000 КМ.

„Крајем првог квартала сусрећемо се са драстичним падом прихода због отежаних услова пословања изазваних епидемијом вируса корона, тако да су присутни проблеми са реализацијом прихода, што ће се одразити на смањење одређених трошкова, а то нас очекује приликом усвајања ребаланса буџета“, каже Јакшић.

Директор хотела „Андрићев конак“ Саша Којић рекао је да је задовољан мјерама помоћи које је општина припремила.

„Наша фирма није радила током епидемије, од првог дана смо били затворени. Свака помоћ нам много значи. Такође, општина Вишеград, која је наш оснивач, изаћи ће нам у сусрет тако да смо захвални за помоћ коју ће нам пружити“, навео је Којић.

Директор Јавне установе Рехабилитациони центар „Вилина влас“ Душана Буквић рекла је да је на сједници предложен план рада ове установе за ову годину.

„То је врло реалан и амбициозан план јер смо узели у обзир све параметре приликом његове израде. Обим пословања у `Вилиној власи` се повећава из године у годину, потписани су сви уговори у Републици Српској и иностранству које смо имали у 2019, а на основу тога смо направили план који подразумијева 2.330.000 КМ, што је за 150.000 КМ више него у прошлој години“, истакла је Буквићева.

СРНА