Усвојен Нацрт буџета од 8.9 милиона КМ

17.02.2022.

Одборници Скупштине општине Вишеград једногласно су усвојили Нацрт буџета за 2022. годину у износу од 8,9 милиона КМ.

У наредном периоду слиједи одржавање јавне расправе и упућивање Приједлога буџета Министарству финансија Републике Српске на одобрење да би већ на наредној сједници локалног парламента био у процесу коначног усвајања.

Предсједник Скупштине општине Вишеград Муамер Софовић рекао је да чињеница да су након годину и по дана нефункционисања Скупштине неки приједлози усвојени једногласно говори да се ипак може договорити и усагласити о рјешавању одређених проблема.

Софовић је навео да је најбитнија ставка усвајање Нацрта буџета за текућу годину, али и низ конструктивних рјешења доношењем важних одлука с циљем развоја ове локалне заједнице.

Начелник општине Вишеград Младен Ђуревић истакао је да је овај документ веома важан за развој локалне заједнице, првенствено када је ријеч о капиталним инвестицијама, инфраструктурним пројектима, социјалним давањима, развоју села, унапређењу школства, културе и уопште побољшању живота и стандарда суграђана.

Он је рекао да су одборници прихватили да општина кроз буџет прихвати дуговања из претходних година ЈП „Дирекције за изградњу и развој“, будући да су се радници овог предузећа, због неусвајања буџета у прошлој години, сусрели са проблемом који се односи на њихове личне дохотке.

„Од осталих једногласно усвојених тачака издвојио бих одлуку о стипендирању студената у општини Вишеград, на шта се чекало годину дана“, нагласио је Ђуревић.

Он је додао да су на засједању донијели заједнички и закључак да приликом конципирања Приједлога буџета буду уврштена и средства за додатног педијатра у Дому здравља, да би био ријешен један од горућих проблема бројних родитеља у овој општини.

Ђуревић је рекао да је на сједници нелегално смијењен директор Дома здравља, што ће произвести тужбе и судске епилоге, јер за то није постојала сагласност Министарства здравља.

Скупштина је на сједници, која је завршена у поноћ, усвојила одлуке о утврђивању стандарда и критеријума за избор и именовање чланова надзорних одбора КП „Комуналац“, јавног предузећа „РТВ Вишеград“ и Дирекције за развој и изградњу.

СРНА