Усвојен други ребаланс буџета

24.11.2023.

Скупштина општине Вишеград усвојила је данас други ребаланс општинског буџета за ову годину у износу 12.453.000 КМ, што је за 227.000 КМ више него буџетски оквир изгласан првим ребалансом, као и Нацрт буџета за идућу годину од 11.506.000 КМ.

Начелник општинског Одјељења за финансије Милан Јакшић рекао је да су овим ребалансом
изнивелисане све неусклађености које су се јавиле у другом дијелу ове године.

„Знатно су увећане субвенције у области пољопривреде. Извршене су одређене корекције на ставци плата које се односе на установе које се финансирају из буџета општине“, навео је Јакшић.

Он је рекао да су одборници усвојили и Нацрт буџета општине Вишеград за 2024. годину у износу 11.506.000 КМ, те додао да ће бити организоване јавне расправе у којима могу учествовати сви грађани и дати приједлоге и сугестије на овај документ.

Начелник општине Вишеград Младен Ђуревић рекао је да се у другој половини децембра очекује усвајање буџета општине за идућу годину.

Он је рекао и да ће у појединим установама, чији је оснивач општина Вишеград, бити поновљени конкурси за избор и именовање чланова управних одбора.

„Конкурс се понавља због недовољног броја пријављених, али и због лица која су се пријавила, а не испуњавају услове конкурса“, појаснио је Ђуревић.

Предсједник Скупштине општине Вишеград Српко Баранац рекао је да су у протеклих девет мјесеци, због кашњења у реализацији, дошли у питање неки инфраструктурни пројекти попут асфалтирања и реконструкције путне мреже, за шта су, како је навео, одговорни извођачи радова.

„Општина је издвојила средства за те намјене, али су извођачи преузели превише обавеза и не стижу да обаве посао у задатом року“, додао је Баранац.

Скупштина општине Вишеград усвојила је и информацију о остваривању права у области борачко-инвалидске заштите, о стању електроенергетске мреже на подручју Вишеграда и припреми за зимски период, као и информацију о кориштењу, узгоју и заштити шума.

СРНА