Усвојен буџет општине од 11.493.106 КМ

30.03.2022.

Скупштина општине Вишеград једногласно је усвојила буџет општине за ову годину у износу од 11.493.106 КМ.

Из Клуба одборника СНСД-а истакли су да је скупштинска већина амандманима ускратила дјеци 160.000 КМ кроз умањење стипендија, као и средстава за обданиште „Невен“ и спорт.

„Значајно су смањили средства за обданиште, стипендије, одржавање јавне расвјете и друго. Смањили су и средства са уговорених обавеза општине, гдје ће стићи тужбе и већа наплата према општини“, рекао је одборник СНСД-а Дарко Андрић.

С друге стране, додао је, повећана су средства Општинској изборној комисији са 7.000 на 60.000 КМ, а предсједнику Скупштине за уређење канцеларија пребацили су више од 100.000 КМ.

„Нису подржали наше амандмане за помоћ демобилисаним борцима, уређење градских фасада, тротоара, сеоских водовода, па ни садњу цвијећа у туристичком граду, а о свим овим питањима су критиковали у педиоду привременог финансирања општине“, рекао је Андрић.

Он је оцијенио да су одборници скупштинске већине својим веома лошим амандманима значајно угрозили функционисање општине, да су узели себи бројне надлежности које им не припадају, чиме ће општину Вишеград увести у додатне проблеме.

Андрић је објаснио да је буџет усвојен јер се готово двије године на то чекало. „Бољи је и било какав буџет, него никакав, па смо уз све примједбе на такве амандмане гласали за буџет, а неправилности ћемо исправљати законима и ребалансом буџета“, изјавио је Андрић.

Начелник општине Вишеград Младен Ђуревић рекао је да је буџет усвојен, уз неприхватање великог броја амандмана.

„Студенти су добили мање средстава за стипендије – са 130.000 КМ, колико је било предвиђено, остало је 45.000 КМ, а смањили су средства и обданишту `Невен`. Истичем велико незадовољство оваквим одлукама, а сада је на силу измијењена и одлука о извршењу буџета, уз низ амандмана“, нагласио је Ђуревић.

Он је нагласио да му је, ипак, драго што је буџет усвојен да би општина и корисници буџета лакше функционисали.

Скупштина општине Вишеград почела је јуче и завршена синоћ након више од 12 часова расправе.

СРНА