Уручене „Велике награде Иво Андрић“ овогодишњим лауреатима

27.01.2018.

У Андрићевом институту у Андрићграду данас су уручене „Велике награде Иво Андрић“ овогодишњим лауреатима – музичару и пјеснику Борисаву Бори Ђорђевићу и кинеском писцу Ју Хуа.
Ђорђевић је награду добио за најбоље дјело објављено у Републици Српској и Србији за 2017. годину за књигу поезије „Пусто острво“, а Хуа за животно дјело за прошлу годину за његово цјелокупно прозно стваралаштво, поводом објављивања превода његова три романа код издавачке куће „Геополитика“ у Београду.

Ову одлуку донио је жири у саставу предсједник Јован Делић и чланови – директор Андрићевог института Емир Кустурица и књижевник Мухарем Баздуљ.

У образложењу одлуке о додјели награде Ђорђевићу, жири је навео да је он на нивоу риме у стању да изненади римујући нешто што прије њега нико није, подсјећајући у томе на Душка Трифуновића.

„Ђорђевић, као мало ко зна, да искористи туђу синтагму, туђи наслов, фразу већ скоро излизану и од ње направи пјесму која ће се од тада асоцијативно везати и за њега, ако не и најприје за њега“, истиче се, између осталог, у образложењу жирија.

Жири је у образложењу навео да је Ју Хуа писац коме се вјерује и када прави неочекиване преокрете у вођењу сижеа, када води свог јунака од богаташа до сиромаха, па када га препусти стихији грађанског рата, и када срећног оца преображава у несрећника који губи обоје дјеце и жену, па онда и једину везу са овоземаљским животом – једино унуче, оставивши га самога и старог са једним волом да се бори за голи живот.

Андрићев институт је „Велику награду Иво Андрић“ додијелио у јануара 2016. Матији Бећковићу за животни допринос српској књижевности, а Владимиру Кецмановићу за роман „Осама“ за најбољи роман на српском језику и то су били први добитници.

Прошле године Душан Ковачевић добио је награду за укупан животни допринос српској књижевности, а руски писац Захар Прилепин за прозно дјело које је имало снажан утицај на српску књижевност.

СРНА