Унаприједити рад Дома здравља и квалитет здравствене заштите

02.07.2019.

У Вишеграду је данас одржан састанак општинског Одбора за здравље с циљем разматрања четворогодишњег Акционог плана одрживости здравственог система Републике Српске, који је усмјерен на идентификацију проблема здравствених установа, стабилизацију рада и налажење модела за санацију дугова.

„Предложили смо да буде формирана група која ће пратити Акциони план, бити у комуникацији и предузимати одређене активности како би били у кораку са временом и наведеним планом“, рекао је предсједник Одбора општине Вишеград за здравље Горан Лончаревић, након данашњег састанка.

Он је нагласио да је у фокусу рада Одбора унапређење рада Дома здравља и квалитета здравствене заштите у Вишеграду.

„Све наше активности усмјерене су на унапређење здравствене заштите у Вишеграду, праћење реформских захвата и адекватно одговарање на наше свакодневне изазове“, додао је Лончаревић.

Он је нагласио да се разговарало и о унапређењу обима дијагностике у Дому здравља.

„Разговарали смо и о едукацији радника у здравственим установама, а то се првенствено односи на запослене у станицама хитне помоћи. Како би то подигли на један виши ниво, потребно је да прођемо одређену едукативну фазу“, рекао је Лончаревић.

Директор Дома здравља Вишеград Снежана Ђуровић рекла је да је на састанку Одбора, осим Акционог плана, разматран прелазак на трезорско пословање свих Домова здравља у Српској до 2021. године.

„Сматрам да је потребно одрадити отпис старих дуговања, али и прије тога детаљно осмислити план финансирања здравствених установа, пронаћи узроке губитака и начине за позитивно пословање, а самим тим да не будемо на терету општини“, каже Ђуровићева.

Говорећи о услугама Дома здравља у Вишеграду, Ђуровићева је најавила да ће у овој години почети превентивни прегледи пацијената.

„Превасходни циљ је добробит наших суграђана и рано откривање болести, прије свега карцинома, кардиоваскуларних обољења и дијабетеса“, навела је Ђуровићева и додала да ће од наредне године ове прегледе финансирати Фонд здравственог осигурања Републике Српске.

Састанку Одбора за здравље присуствовао је и нечелник општине Младен Ђуревић.

СРНА