Ученици упознати о страдању Срба у Старом Броду

10.06.2021.

У Старом Броду код Вишеграда данас је за успјешне ученике основне и средње школе из ове локалне заједнице одржано предавање о страдању Срба на овом подручју.

Протојереј Драган Вукотић рекао је новинарима да су на велики хришћански празник Спасовдан уприличили пријем за најбоље ђаке, којима су пожељели да буду још бољи, да уче, али да одрастају и духовно јер само на тај начин могу да буду испуњени.

„Одржали смо један час, разговарали о свему. Неки су овдје први пут и надам се да ће и даље посјећивати ово мјесто“, истакао је Вукотић.

Начелник општине Вишеград Младен Ђуревић рекао је да Спомен-комплекс у Старом броду заслужује да, не само ђаци из Вишеграда, него и сви остали посјете ово стратиште и упознају се о дешавањима из Другог свјетског рата.

Матурант вишеградске Гимназије Ана Баранац рекла је да је први пут дошла да посјети Спомен-комплекс у Старом Броду. „Нисам била овдје откако је комплекс изграђен. Било је потресно, али ми је драго што сам данас дошла и видјела све ово“, истакла је Баранац.

Посјету ученика и предавања организовали су општина Вишеград и Српска православна црквена општина Вишеград.

Покољ у Старом Броду и Милошевићима десио се прољећа 1942. године, углавном на обалама ријеке Дрине, у мјестима Стари Брод и Милошевићи, општина Вишеград.

Усташе су у овом покољу убиле више од 6.000 ненаоружаних Срба, искључиво цивила. Одређени број људи се намјерно или ненамјерно утопио у ријеци Дрини бјежећи од усташа. Најмасовније убијање људи је извршено 22. марта 1942. године, али су убијања трајала и до почетка маја 1942.

У мјесту Стари Брод је током 2008. године подигнуто обиљежје у знак сјећања на овај злочин. У плочама од камена су уклесана имена убијених. Нешто касније, у мају 2010. године започета је градња спомен-капеле и звонаре, док је у септембру 2019. године освештан Спомен-музеј старобродским жртвама за који је пројекат урадио архитекта Новица Мотика из Зворника.

СРНА