У Вишеграду у сриједу обиљежавање Дана бораца и 220 година од Првог српског устанка

12.02.2024.

У Вишеграду ће у сриједу, 14. фебруара, бити обиљежен Дан бораца Одбрамбено-отаџбинског рата Републике Српске и 220 година од подизања Првог српског устанка.

Програм обиљежавања почеће у манастиру Добрун у 10.30 часова када ће бити служен парастос погинулим српским устаницима, а у 11.00 часова планирано је полагање цвијећа на споменик вожду Карађорђу, речено је Срни у Министарству рада и борачко-инвалидске заштите Републике Српске.

Полагање вијенаца и цвијећа погинулим борцима Војске Републике Српске /ВРС/ предвиђено је у 12.00 часова на Тргу палих бораца.

Свечана академија биће одржана у 12.30 часова у Дому културе „Иво Андрић“.

Планирано је да обиљежавању присуствују представници институција Републике Српске, српски представници у заједничким институцијама БиХ, као и представници Министарства за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Србије.

Овом догађају присуствоваће и руководства општине Вишеград и сусједних општина, невладиних организација и удружења проистеклих из Одбрамбено-отаџбинског рата Републике Српске и Трећег пјешадијског /Република Српска/ пука, општинских невладиних организација и грађана.

Војска Републике Српске /ВРС/ формирана је 12. маја 1992. године, а, према подацима тадашњег Генералштаба, на крају рата ВРС је имала 210.000 мобилисаних бораца.

У Одбрамбено-отаџбинском рату од 1992. до 1995. године погинула су 23.752 борца.

Први српски устанак против отоманске власти подигнут је 15. фебруара 1804. године у Орашцу, а у њему је, осим хајдучких чета, учествовало сеоско становништво и српска војска која је имала 25.000 војника.

Организатори обиљежавања Дана бораца Српске и Првог српског устанка су Одбор Владе Републике Српске за његовање традиције ослободилачких ратова и Борачка организација Републике Српске.

СРНА