У Вишеград уложено око осам милиона КМ за социјална збрињавања

14.02.2019.

Министар рада и борачко-инвалидске заштите Републике Српске Душко Милуновић рекао је данас у Вишеграду да је Влада Српске за ту општину у протеклом периоду издвојила 8.134.000 КМ посредством Министарства рада и борачко-инвалидске заштите.

Он је, након састанка са начелником општине Вишеград Младеном Ђуревићем и предсједником Борачке организације Републике Српске Миломиром Савчићем, рекао да се тај износ односи на средства за социјално збрињавање радника, као и да су значајна средства дозначена на име стамбеног збрињавања.

„Вишеград је једна од првих општина која је збринула све који су били на листама, укупно 253 породице погинулих бораца и ратних војних инвалида, од којих су 132 збринуте у стамбене јединице, а остале добиле неповратна новчана средства“, навео је Милуновић.

Он је напоменуо да има још четири или пет лица за збрињавање, али да постоји и толико слободних стамбених јединица, за које ће након доношења нове уредбе бити расписан јавни позив, па ће сви бити збринути.

Милуновић је истакао да су значајна средства у Вишеграду улагана за споменике и спомен-обиљежја, наводећи да је 77.500 КМ уложено у Војничко гробље, затим у споменик руским добровољцима и исто тако спомен-цркву која се налази у Старом Броду.

Он је додао да Борачка организација Вишеград и општина имају добру сарадњу, те да општина издваја значајна средства за Борачку организацију.

Милуновић је навео да је на састанку са Ђуревићем разговарано и о запошљавању преко Бироа за запошљавање, те да ће се и у овој години спроводити акциони план запошљавања кроз седам пројеката, за шта је планирано 15.700.000 КМ.

Ђуревић је оцијенио данашњи састанак као конструктиван. „Годинама уназад имамо веома добру сарадњу са овим министарством и желио бих да захвалим јер су нашли времена да посјете општину и да се дотакнемо свих горућих тема“, рекао је Ђуревић.

Он је нагласио да се издвајају велика средства из буџета за Борачку организацију Вишеград.

Савчић је рекао да је на састанку нагласио посебну друштвену улогу Борачке организације.

„Борци заслужују бољи положај, како економски, тако и друштвени, али оно што је основно, ми морамо остати патриотска и национална организација која ће се, прије свега, бавити проблемима бораца и питањима од интереса за Републику Српску у виду корективног фактора у нашем друштву“, навео је он.

Састанку су присуствовали и представници општинске Борачке организације Вишеград.

СРНА