У Српску стигло 1.050 дјеце с Космета

16.06.2019.

У Андрићграду данас је организован централни дочек за око 1.050 дјеце са Косова и Метохије који ће наредних седам дана боравити у 18 градова Републике Српске, а Вишеград ће бити домаћин за 50 малишана из Звечана.

Дјеца су посјетила Српску у оквиру пројекта „Спојимо дјецу с Косова и Метохије и Републике Српске“. Међу њима су и дјеца из Удружења родитеља дјеце са посебним потребама „Подржи ме“.

По доласку у Андрићград уприличен је пригодан програм који је подразумијевао наступ културно-умјетничких друштва „Краљ Петар Ујединитељ“ и „Бикавац“ из Вишеграда, „Свети Пантелејмон“ са Хан Пијеска.

Начелник Одјељења за основно образовање и васпитање Министарства просвјете и културе Републике Српске Гордана Дукић оцијенила је да је данашњи дочек израз истинске подршке, како општине Вишеград, тако и других општина које ће бити домаћини дјеци са Космета.

„Искрено се надам да ће дјеца, уз своје пријатеље у Републици Српској, барем на кратко заборавити на све недаће свакодневице са којима су суочени на Косову и Метохији“, навела је Дукићева.

Замјеник директора Канцеларије за Косово и Метохију Дамјан Јовић рекао је да је овај дочек доказ да ријека Дрина не дијели Србе, већ да је мјесто сусрета и спајања Србе.

„Никада и нигдје дјеца с Космета неће наићи на тако срдачну добродошлицу и на тако топао пријем као код браће и сестара у Републици Српској. Можда ће наићи на богатији и раскошнији пријем, али са више љубави и срдачности сигурно неће“, истакао је Јовић.

Предсједник Одбора за помоћ Србима на Косову и Метохији из Бањалуке Милорад Арлов рекао је да је овај дочек одраз спремности и доказ да је Република Српска уз свој народ на Косову и Метохији.

„Вјерујем да ће све породице које прихвате дјецу с Косова и Метохије бити прави домаћини, а да ће дјеца пренијети захвалност и жеље да се срећни врате на Космет и да га чувају. Вишеград и Република Српска данас су у знаку Косова и Метохије“, навео је Арлов.

Начелник општине Вишеград Младен Ђуревић указао је на значај овог пројекта и подсјетио да се на овај начин склапају нова познанства, успостављају, развијају и јачају пријатељства, те упознају културе и обогаћују наши животи.

„Ми у Републици Српској осјећамо сваку бол и муку која задеси народ на Косову и Метохији, а Вишеград и наша Српска ће увијек бити уз њих. Наш посао је да дјеца буду што чешће овако насмијана као што су данас, да граде и имају своју будућност на Косову и Метохији и да увек осјећају помоћ и подршку од свих нас који живимо у Републици Српској“, нагласио је Ђуревић.

Начелник општине Хан Пијесак Владо Остојић рекао је да Европу не интересује патња српског народа на Косову и Метохији, али да то не треба да брине док се браћа и сестре са обје стране Дрине поштују и пазе.

Анастасија Јовановић из Косовске Каменице, која ће у наредних седам дана боравити у Требињу, рекла је да се веома радује доласку у Републику Српску.

„Стећи ћемо нека нова пријатељства и упознати нове људе, што нас чини веома срећнима“, рекла је Јовановићева.

Лука Перенчевић из Липљана, који ће боравити у Шамцу, каже да је први пут у Републици Српској и да очекује све најбоље.

„Сви који су били овдје причали су ми да су људи у Републици Српској поштени и добри људи“, навео је Перенчевић.

Покровитељи централног дочека дјеце са Космета су општине Вишеград и Хан Пијесак.

Дјеца са Косова и Метохији у наредних седам боравиће у Вишеграду, Требињу, Хан Пијеску, Палама, Источном Сарајеву, Бијељини, Брчком, Станарима, Броду, Дервенти, Модричи, Шамцу, Прњавору, Бањалуци, Градишци, Новом Граду, Приједору и Добоју.

СРНА