У понуди вожња кајака и стојеће веслање

24.06.2019.

У Вишеграду туристи од сада могу да уживају у вожњи кајака и супова, односно стојећем веслању, рекао је Срни директор Центра за активни туризам Дејан Крсмановић.

Он је навео да овај центар располаже са 12 кајака и супова или стендап педала, односно уређаја за стојеће веслање које представља најпривлачнији спорт на води у свијету.

„Предност супова је што за њих није потребна никаква обука, нити има старосну границу. Кајаци су стабилнији и безбједнији. Супови пружају већи комфор, на њима можете да лежите и да се сунчате, стојите и скачете у ријеку“, рекао је Крсмановић.

Према његовим ријечима, ова туристичка понуда има четири организоване туре.

„Прва је `касаблијска` која подразумијева спуштање од `Хидроелектрана на Дрини` до Андрићграда и обухвата поглед на кулу Краљевића Марка, Мост Мехмед-паше Соколовића, Андрићград, ушће Рзава и Дрине. То је и најкраћа тура која, у зависности од брзине ријеке, траје од 45 до 60 минута“, навео је Крсмановић.

Он каже да је друга тура најатрактивнија и обухвата вожњу кањоном Дрине до Старог Брода, који је, можда, и најљепши у Европи.

Крсамановић каже да је тура обиласка комплетног кањона најзахтјевнија, те да поздразумијева ноћење у кампу Старом Броду, наставак кањоном Дрине од Старог Брода до Бајине Баште и повратак у Вишеград.

„Посљедња тура коју планирамо да радимо је Горњодринско језеро и ушће ријеке Лим и Дрине. Вожња је три сата, али долазак и повратак са стартне позиције траје по пола часа, тако да је за туру потребно четири до пет часова. Ова тура подразумијева кањон ријеке Лим, његово ушће у Дрину и вишеградско језеро, гдје је вода веома топла и погодна за купање“, рекао је Крсмановић.

Он каже да је феноменалан осјећај који пружа овај вид рекреације, јер након пола часа на води људи забораве све проблеме.

Крсмановић је изразио очекивање да ће интересовање људи за овај вид рекреације бити велико.

„Идеја нам је да понуду проширимо планинарењем и бициклизмом. За сада ћемо кренути са овом понудом, али видјећемо да је развијамо“, истакао је Крсмановић.

Настасија Пухало из Вишеграда рекла је да се први пут вози у кајаку.

„Раније нисам имала искуства са вожњом кајаком, прелијепо је и једноставно је возити. Сматрам да је ово први пут да на прави начин користимо нашу Дрину. Ово је, прије свега, промоција ријеке Дрине, а, с друге стране, дружимо се, забављамо и уживамо“, додала је Пухало.

У Вишеграду је прошле године почео са радом зип-лајн, још једна врста адреналинског туризма, а власник жичаре Љубиша Радојевић рекао је да су туристи задовољни, те да ове године има велики број корисника ове понуде.

„Сајла је дуга око 500 метара, креће се са видиковца у близини ћуприје до платформе код Андрићграда. Уобичајена је ситуација да се зип-лајнови налазе на неким планинама, а ово је јединствен случај да се налази у граду. Опрема је планинарска и безбједна“, истакао је Радојевић.

Он је додао да су туристи који си користили зип-лајн били из Бразила, Чешке, Мађарске, Србије, Хрватске и Црне Горе.

Богосав Вучићевић из Чачка каже да су утисци одлични.

„Били смо у пролазу, враћали смо се квадовима из Вогошће. Осјећај вожњом зип-лајном преко Дрине је феноменалан и презадовољни смо. Ово свако треба да проба и да осјети тај адреналин“, додао је Вучићевић.

СРНА