У петак отварање изложбе ремек дјела српске модерне

15.01.2020.

Ремек дјела српске модерне биће представљена на изложби под називом „Модерна“ из колекције Куће легата, а која ће бити свечано отворена у петак, 17. јануара, у галерији „Лубарда“ у Андрићевом институту у Андрићграду.

„Публика ће на овој изложби имати прилике да види радове Петра Лубарде, Милана Коњовића, Марка Челебоновића, Олге Јеврић, Олге Јанчић, Милене Јефтић Ничеве Костић, Косте Богдановића, Љубице Цуце Сокић, Миленка Шербана, Саве Шумановића, Петра Добровић, Ристе Стијовића и Недељка Гвозденовића“, најавили су из Института.

Изложбу ће отворити директор Андрићевог института Емир Кустурица. На отварању ће говорити вршилац дужности директора Куће легата Филип Брусић Ренауд и аутор изложбе Дина Павић.

Из Андрићевог института Срни је потврђено да ће, у оквиру програма Међународног филмског и музичког фестивала „Кустендорф“, галерија Андрићевог института као домаћин изложбе и Кућа легата из Београда одабраним радовима из своје колекције публици представити ремек дјела српске модерне.

„Модерна“ је узета као временски оквир и умјетничко насљеђе које је пратило рад умјетника чија ће дјела бити представљена.

Из Института су навели да је поставка ове изложбе само једно од могућих виђења богате колекције и показује да је она као таква незаобилазна станица у сагледавању и праћењу токова српске модерне.

Изложбу су подржали Министарство културе и информисања Србије, Секретаријат за културу града Београда и Андрићев институт из Вишеграда.

Изложба ће бити отворена у 13.00 часова.

СРНА