У наредним мјесецима преговори о експропријацији за ауто-пут

28.06.2023.

Предсједник Републике Српске Милорад Додик изјавио је данас у Вишеграду да би требало да се у наредним мјесецима преговара о експропријацији и буде постигнут договор са извођачима о ауто-путу који ће бити повезан на ауто-пут из Србије, према Источном Сарајеву.

„Ми водимо разговоре да у наредним мјесецима дође до преговора о експропријацији и договора са извођачима. Траса је утврђена и то Вишеград ставља у једну позицију, веома добру комуникационо“, изјавио је Додик новинарима након разговора са начелником општине Вишеград Младеном Ђуревићем.

Додик је рекао да се праве студије да се изнад Вишеграда у додирној тачки са тим ауто-путем који иде према Источном Сарајеву гради ауто-пут према Рудом, Фочи и даље до Требиња.

„То је траса коју ћемо развити и покушати да градимо у наредним годинама, а све остале трасе ауто-путева готово су уговорене у Републици Српској и чим буде простор ми ћемо договарати изградњу тог дијела ауто-пута према Фочи“, нагласио је је Додик.

Додик је рекао да Андрићград треба да буде завршен онако као је то његов идејни творац Емир Кустурица конципирао и да се доведе на ниво употребне вриједности, умјетничке и културолошке.

„Изградња Андрићграда је била велики дар овој општини и ово је омогућило и скренуло пажњу на Вишеград и долазак значајног броја људи који се задржавају или долазе овдје због Андрићграда или Вишеграда и то треба да побољшамо“, истакао је Додик.

Он је навео да институција Скупштина општине Вишеград функционише и да одборници раде са значајном подршком начелнику и његовом тиму, што говори да нема застоја који су били у прошлости.

Додик је нагласио да је водоводна и канализациона мрежа застарјела и да тражи обнову.

Он је рекао да ће у овој години бити израђен пројекат, који кошта милион КМ, за шта су обезбијеђена средства, а да у идућој години очекује да ће начелник издати све неопходне дозволе за почетак изградње водоводне и канализационе мреже са пречистачем који Вишеграду као туристичком мјесту значи почетак свега.

„То је инвестиција која ће бити око 20 милиона КМ, али ћемо заједничким напорима општине, предузећа `Хидроелектране на Дрине` ући у тај опсежни пројекат и то као базу завршити, а онда ићи у реконструкцију улица, путева. Договорили смо се да дио пута према Вишеградској бањи завршимо идуће године, а до тада да припремимо пројекте и дозволе, а Дирекција за путеве ће преузети обавезу да то заврши у оптималном року“, закључио је Додик.

Начелник општине Вишеград Младен Ђуревић најавио је реконструкцију комплетне водоводне и канализационе мреже у наредном периоду, коју ће општина реализовати у сарадњи са предузећем „Хидроелектране на Дрини“, истичући да се већ ове године креће у пројектовање и наредних година у извођење.

Ђуревић је након састанка са Додиком рекао да је добро за све грађане да постоји реконструисана водоводна и канализациона мрежа са колектором, пречистачем за канализацију.

„Разговарали смо и о поплавама које су задесиле нашу општину и добили смо обећање да ћемо санирати све штете уз помоћ Владе Републике Српске. Разговарали смо и о довођењу топле воде у Андрићград и то је оно што нас очекује у наредном периоду“, истакао је Ђуревић.

Он је напоменуо да је у плану да крене гасификација општине, што је изузетан пројекат који ће наредних година бити реализован на подручју Вишеграда.

Састанку у општини Вишеград присуствовали су идејни творац Андрићграда и прослављени српски режисер Емир Кустурица, министар спољне трговине и економских односа у Савјету министара Сташа Кошарац, представник државног капитала у Андрићграду Недељко Елек, директор предузећа „Хидроелектране на Дрини“ Недељко Перишић, начелник општине Соколац Милован Бјелица и одборник Скупштине општине Вишеград Дарко Андрић.

СРНА