У марту рекордна производња електричне енергије

02.04.2018.

Хидроелектрана /ХЕ/ Вишеград је у марту произвела 199,93 гигават-часова електричне енергије и тиме остварила мјесечни рекорд производње у досадашњем раду, рекао је Срни директор овог предузећа Недељко Перишић.

Перишић је нагласио да укупна производња у првом кварталу износи 431,71 гигават-часова електричне енергије, што је други најбољи први квартал од почетка рада Хидроелектране у посљедњих 28 година.

„Повећање остварене производње у односу на динамички план износи 151,71 гигавата или 54 одсто, а у односу на остварење у истом периоду 2017. године 201,93 гигавата или 88 одсто“, навео је он.

Перишић је истакао да су изузетно добре производне резултате пратили и економски показатељи тако да се приход од продаје процјењује на износ од 10,77 милиона КМ, што је повећање у односу на план за 1,27 милиона КМ или 13 одсто, а у односу на исти период прошле године за 4,83 милиона КМ или 81 одсто.

Он је додао да је предузеће у првом кварталу позитивно пословало са више од два милиона КМ и нагласио да ће ХЕ оправдати очекивања и испунити своје обавезе и у енергетском и у економском погледу у текућој години.

Перишић је похвалио раднике предузећа који доприносе бољем раду.

„Повољне метео прогнозе, као и оптимална попуњеност узводних акумулација, говоре да ће се добра хидрологија продужити и тиме наставити позитиван тренд кретања и техничких и економских показатеља пословања и у наредном периоду у овој години“, закључио је Перишић.

СРНА