У једнодневној акцији уређења општине више од 200 људи

01.04.2019.

У општини Вишеград почела је прољећна акција чишћења и уређења општине у којој учествује више од 200 запослених у јавним установама и предузећима, као и становници.

Акција „Април – мјесец чистоће“ обухватила је чишћење и уређење улица, насеља, зелених површина, шеталишта и путне правце Вишеград-Вардиште, Незуци-Устипрача, Хан брдо-Горња Лијеска и пут од Новог моста до Саса.

Начелник општинског Одјељења за инспекцијске послове Милица Станчић рекла је да је циљ ове акције да се прикупи што већа количина отпада и да се одложи на локалну депонију како би се сачувала животна средина, која је један од најбитнијих фактора за здравље људи.

„Ово је једна од најмасовнијих акција на чишћењу града и уклањања отпада на главну градску депонију јер се, за разлику од претходних година, овогодишња акција одвија у једном дану, а у њој учествује више од 200 суграђана“, истакла је Станчићева.

Према њеним ријечима, веома је важно што се ова акција одвија уочи почетка туристичке сезоне будући да је сваке године број долазака туриста у Вишеград све већи.

„Потребно је да се град очисти и да код тих људи оставимо лијеп утисак, да нас памте по уређењу града. Радници комуналног предузећа `Комуналац` улажу велики труд да буде чисто, то примјећују и грађани и гости, али и они који нам долазе једном годишње“, нагласила је Станчићева.

Она је истакла да општина Вишеград брине о заштити животне средине и да је прошле године из општинског буџета издвојено 20.000 КМ за санацију 24 дивље депоније на подручју општине.

„Апелујем на све грађане да не одлажу отпад, било комунални, грађевински или неки други, на мјестима гдје су некад биле депоније“, рекла је Станчићева.

Предсједник Рибарског Удружења „Дринска језера“ Александар Којић истакао је да овом удружењу велику помоћ у заштити животне средине пружа и предузеће „Хидроелектране на Дрини“.

„Радници овог предузећа се максимално труде на сређивању приобаља ријеке Дрине, која је једна од најљепших ријека у нашем окружењу, вјероватно и на Балкану, а једна је и од богатијих рибљим фондом, тако да сви морамо максимално да се потрудимо да је заштитимо“, навео је Којић.

Он је додао да је ово удружење регистровано и као еколошко и да рибочувари, осим обављања редовних активности, раде и на спречавању криволова, а самим тим и на заштити приобаља и рибљег фонда Дрине и Рзава.

Директор вишеградског Дома здравља Снежана Ђуровић, која се у име ове установе одазвала акцији чишћења, истиче да сваки дан треба водити рачуна о животној средини.

„Настојимо да овим примјером покажемо младима да не треба свуда бацати смеће, да треба водити рачуна о природи јер чистоћа је пола здравља, а и људи треба да се навикавају да бацају отпад на мјеста предвиђена за то“, навела је она.

Љекар у Дому здравља Горан Лончаревић рекао је да је здравственим радницима дужност да нагласе значај чистоће у окружењу.

„Свакодневно треба имати на уму да наше окружење морамо чувати, да буде што чистије и еколошки прихватљивије, првенствено због здравља становника. Свако треба да допринесе колико може јер када се много људи укључи, онда је и резултат добар“, истакао је Лончаревић.

Акцији уређења општине одазвали су се и најмлађи становници који су у дворишту обданишта „Невен“ исцртали транспаренте којима позивају све да се сачува животна средина.

СРНА